ANDELSBONDE 2022

INNMELDING 2022 for nye medlemmer gjøres på innmelding@virgenes.no

2021: Utsolgt. Bli med fra nyttår. Forbehold om endringer.

Spis verden bedre – spis deg selv bedre! Vi er sertifisert økologisk og praktiserer regenerativt landbruk – det  skaper økt biologisk mangfold, vi bidrar positivt til klima, og vi lager sunnere mat. Mer karbon i jorda bidrar til bedre jordhelse. Bedre jordhelse gir mer smak og mer næring og bedre folkehelse. Hos oss er dyra også langt mer enn “bare kjøtt”. De er viktige redskap for bonden for å skape gode økosystem. Vi er også en av stadig flere som kontrolleres for vitaliteten i gårdens økosystem.

 Andelslandbruk, litt om prinsippet

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Dette er delingsøkonomi på høyeste nivå.

Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Vi produserer maten sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra.

Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. På lag med hele naturen og vårt økosystem. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Og selvsagt støtte gården og bondens familie direkte. Les mer om prinsippene om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no

 

  Hvorfor vil du bli med?

Skikkelig god mat

Grønnsakene produseres i et yrende liv av kompost, uten bruk av maskiner og vending av jorda. Dette gjør at plantene tar letter opp alle næringstoffer og tilfører den beste smaken.

Intensjonen er at matens historie og ansikt kommer frem.

Husdyr som får nytt frisk grass hver dag med våres beiteteknikk har bedre næringssammensetning, i tillegg har vi husdyr (dexterfekua og durocgris) som har spesielt bedre fettmarmorering. Det gjør smak og saftighet i toppklasse. Bygdas slakter sørger også for det beste sluttproduktet. Dette er lokal verdiskaping!

Måten vi holder høns på gir verdens beste egg. Knallgul plomme og ekstra næringsrike egg. Hønene spiser mye grass og insekter. Vi flytter dyra på beite hver eneste dag. Sunnere høner og sunnere egg. Soyafrittgaranti.

Ditt bidrag

Vi produserer regenerativ: Et økologisk samspill med jord, planter og dyr. På godt norsk snakker vi «beyond organic». Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progressjon år for år. Vi har langt mindre svinn, det kommer uten særlig plast. Det er lønnsomt for helsa, for klima, for jorda – og ikke minst bra for dyrevelferden å være andelsbonde.

Se film fra oss: Andelsbonde på Virgenes

Film 2:  Dyra som redskap for økosystemet

Opplevelse fra jord til bord

Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive medlemmer og hjelper til, andre bare høster selv og noen velger å motta varene som et “abonnement”. Man opplever naturens svigninger, slik bonden selv gjør. Du får følge sesongene på en helt annen måte. Våre teknikker i produksjon er lærerikt og kan enkelt pratiseres på egen jord eller hage.

Vi skal ha det gøy sammen, jobbe litt hvis du vil, lære litt og smake mye! Vi setter opp samlinger når det kreves og lager mat sammen. Stolpehuset kan benyttes hele tiden. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset. Det står grill og bålplass disponibelt for alle.

Rettferdig pris

Intensjonen med andelslandbruk er ikke billigere mat, men er du flink til å bruke andelen din, har du lokaldyrket mat på naturens premisser rimeligere enn i butikken for tilsvarende kvalitet. Bærekraftig mat handler også om at bonden får rett betalt.

Ny generasjon framtidsbønder 

I tillegg til å støtte «fundamentet» i gården som er andelslandbruket, er du også en støttespiller til å få flere regenerative bønder ut i drift. Vårt mål er å lær opp og klargjøre 4 nye bønder for markedet per år.

Ta kontroll over kjedemakta, kjøkken, åker og din egen bonde – bli med på laget!

 

Andeler 2022

Du kan ikke bryte en andel før året er omme. For at vi skal kunne drive en andelsgård er vi avhengig av gode og forutsigbare suportere. Må du av særdeles gode grunner si opp din andel må kvartalet du er inne i  betales. ALLE ANDELER KAN BETALES PER MÅNED, PER KVARTAL ELLER ALT PÅ EN GANG. 

VEGGIS

Du bestemmer selv hvor mye arbeid du blir med på. Noen bidrar ikke, andre bruker mye tid på åkeren. En time arbeid gir 1% rabatt på veggisandelen året etter. Timer skrives opp i butikken. Å hente selv gir en del fordeler – du kan ofte plukke mer, og du kan velge mer. Og du kan velge bort. En stor andel er estimert til 150 kilo, en liten er halvparten.

Veggisandel stor (kr 7000,-) –  Ingen arbeidsplikt. Vanlig forbruk to voksne eller familie 2 voksne og 2 barn.  Halv andel også mulig for mindre forbruk.

Ønsker du høstet, pakket og eller levert? Vi kjører hver måned i lavsesong og hver 14 dag i høysesong. Lavsesong er fra jul til Sthans. Kr 125,- for levering, gratis mellom påske og sthans. Vi benytter vipps som bestilling og sms med info sendes ut mandag før utlevering.

 • Normal sesong grønt er fra mai tom november. Starter pent med asparges og rabarbra, salat osv før det tar av i sommeren. Varriasjon i mengde i forhold til sesong.
 • Lagringsgrønt er fra november til vi går tomt ca påske. Beregn mindre tilgjengelig grønt i april og mai. Mel fra gårdens mølle og mikrogrønt er også inkludert i lavsesong. Spiser du ikke mel, kan du ta to pakker grønt per måned. Velg gjerne rugris også – sunnere og lokalt kontra ris.
 • Lær deg forskjellige konserveringsmetoder.
 • Grønnsaker kan leveres til vestfoldbyene, grenland, Drammen og Oslo jevnlig. (Samt egg og kjøtt)

EGG / Høneandel (kr 2250,-) 200 egg og et slakt kylling og et slakt høne. 2022: VI UTFASER HYBRIDHØNA. INGEN SUPPORT AV INDUSTRIEN HVOR HANER OG HØNER KASSERES. Vi introduserer den gode gamle kjøttfulle landhøna. Du henter selv i butikken og noterer på døra. Eller ber om egg til utkjøring (gratis). Beiteegg fra våre høner som lever i symbiose med kua på enga gir ekstra sunne egg. Dobbel så mye næringstoffer enn ordinære egg. Førsterett på salg av beitekylling høsten 2022.

KJØTTANDELER

Ja, det er litt dyrere. Men det er så veldig mye bedre, både historien bak, kvaliteten og hvordan vi bruker natur og husdyr sammen. Desssuten satser vi på dextere og durocs. Litt viller, og mye mer smak.

Gårdens sesongkasse (kr 7900,-)–   En kasse hver annen måned.  Vi bruker hele dyret, så forvent også noen spennende utfordringer. Beste kvalitet og saftighet/mørhet,  Økologisk, grassfora, soyafritt  – lokalt nedskjært. Fine porsjoner merket og vakumert.  Mer okse i kassene i 2022.  Lam i sesong, gårdens durocsvin, beitekylling høst 2022 mm. Be gjerne om bacon, skinke, leverpostei, salami mm.   Langtidsmoda. Dexterkvalitet. Durockvalitet. Vi sammarbeider også med våre nabobønder samt Homlagarden. Enkelte ganger vil det være varer representert fra disse når det er tomt hos oss. Disse har samme kvalitet og samme høye standard. 

Kassen henter du selv på gården etter behov og sesong. Eller ber om den ved utlevering.

Julegriskasse (kr 2750,-)totalt ca 12 kg. Ribbe ca 4 kg,   Ca 2,0 – 3,0 kg kg kjøttdeig til feks medister, 1 skinkestek, ellers fordeles nakke, salte røkte knoker, filet, koteletter  mm . Varriert fra kasse til kasse.   Medisterkaker, julepølse ? Vi tar kontakt ved levering. 

Gratis kraftbein svin til alle andeler.

Vi har en ekstra god gris. Vår egen duroc er ekstra intramuskulært.

Alt vi produserer er glutenfritt, soyafritt og nitrittfritt. Ingen kunstige tilsetninger. Grassfora og økologisk.

Vi jobber med beitekyllingkonsept og mikroslakteri på gården (Klart 2022). Det kan gi oss muligheter å få langt mer spennende nye dyr på gården. Feks kalkun og gås.

Utkjøring

Høysesong er fra Sthans til jul.  Vi har dropp sammen med REKO hver 14 dag   på kveldene i Larvik, Sandefjord, Stokke, Tønsberg, Horten, Holmestrand, Drammen, Sande, Kongsberg,  Sandvika, Hvalstad og Oslo ved Ullevållhageby.  Vi anbefaler å hente varer selv påskeferie,  uke 41/42 – samt julehelg. Fra jul til Sthans er det utkjøring 1 gang hver måned).  Side for bestilling og ukjøringer: Dropp/Bestilling

Spørsmål? Mail oss!Utmelding innen 1 desember: Send mail!  (Du er automatisk med neste år hvis du ikke sier fra.

Savner du skikkelig mjølk, ost og youghurt. Upasteuriserte produkter og mat på ekstra gode råvarer? Koot leverer til oss fast. Økologisk og med fôret på lokale grassressurser – Og kalven går med kua. Ingen kompromiss. Hentes i gårdsbutikken vår.

Arbeid

Hver mandag og tirsdag – Hele dagen. HVER LØRDAG OG SØNDAG kl 09:30 – 13:00, lunsj kl 13:00.

Ellers etter avtale, send sms 93440575

Skriv opp timer du arbeider på listen i butikken. Arbeidende vippser kr 50,- for mat.

Kanskje du ikke er arbeidsfør, men kan lage mat? Være behjelpelig med kjøring av varer? Ta kontakt.

Kommunikasjon

det er en stor fordel å følge vår interne felles gruppe på facebook. Ellers sendes epost og noen ganger sms. Ekstra bestillinger MÅ  KUN gjøres på bestilling epost, REKO grupper eller utleveringsgrupper på facebook.

Fiskekort i Lågen

Gratis fiskekort i Lågen for deg og din familie ved kjøp av hovedandeler.   Elva er unik på flere plan. Finn roen og nyt hele gården.

Ingen ekslusive retter. Del og respekter sidemann og nabo.

Båt og kano kan leies. Også guiding.

NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS! Husk fisketrygdavgift er du over 18 år.

Butikken

I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent.

Fra gården er det også salg av vår eget urkorn og honning. Fyll ut ordreskjema når du handler.

Gårdsregler

 • I butikken noterer du på døra hva du bruker av egg og kjøtt. Grønnsaker noteres ikke.
 • Embalasje: all rein embalasje tas i retur. Klarer du ikke å holde kasser og kartong reint, så er det fint om du vippser et småbeløp ved årets slutt. Takk ?
 • Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk. Ta hele gården i bruk!
 • Åpningstid: 7/24 hele året ?

Temahelger 2022

Kjøkkenet vårt er endelig ferdig! Velkommen for kunnskskap og  eller bare ren glede!

 • Fermenteringslære og konserveringsmetoder.
 • Kraftkoking. Smak og helsefordeler.
 • Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.
 • Honninggruppe. En selvfølge på en gård.
 • Urtegruppe. Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.
 • Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen. Fra åker til flaske. Eget bygg og egen humle. Hver første lørdag i måneden.

Arkiv

Bli andelsbonde!

Bli med på laget! Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progressjon år for år. Les mer...

Kontakt oss

Tore Jardar S Wirgenes
Mob: 93440575
Lågendalsveien 2600,
3282 KVELDE

Praksis? Be an intern!

Learn how to be a regenerative farmer. Learn how to make a market garden. Learn about holistic management. We need you 2021. Contact now:

Read more...