ANDELSBONDE 2023

ANDELSBESKRIVELSEN 2023:

Ny? Innmelding her: Innmeldigsportal

NÅ 25% rabatt på veggisandeler ! Begrenset !!

Nytt medlem  ? Slik gjør du i praksis : TRYKK HER! – Men les hele denne siden før du melder deg inn. OBS nye rutiner presenteres innen 1 febr.

Ny rute: Siljan – Skien – Porsgrunn (Vi leverer også Vestfold, Buskerud og Oslo)

Lyst å vite mer? Søndag 29 januar samles vi kl 12:00 for info på gården. Evt på teams seinere. Det er også mulig på forespørsel alle dager hele uken en lyninføring på gården kl 10:00. Avtal sms 93440575

Vinner av matprisen 2022. Se filmen her 🙂

Spis verden bedre – spis deg selv bedre! Vi er sertifisert økologisk og praktiserer regenerativt landbruk – det  skaper økt biologisk mangfold, vi bidrar positivt til klima, og vi lager sunnere mat. Mer karbon i jorda bidrar til bedre jordhelse. Bedre jordhelse gir mer smak og mer næring og bedre folkehelse. Hos oss er dyra også langt mer enn “bare kjøtt”. De er viktige redskap for bonden for å skape gode økosystem. Vi er også en av stadig flere som kontrolleres for vitaliteten i gårdens økosystem.

 Andelslandbruk, litt om prinsippet

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Dette er delingsøkonomi på høyeste nivå.

Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Vi produserer maten sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra.

Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. På lag med hele naturen og vårt økosystem. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Og selvsagt støtte gården og bondens familie direkte. Les mer om prinsippene om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no

 

  Hvorfor vil du bli med?

Skikkelig god mat

Grønnsakene produseres i et yrende liv av kompost, uten bruk av maskiner og vending av jorda. Dette gjør at plantene tar letter opp alle næringstoffer og tilfører den beste smaken.

Intensjonen er at matens historie og ansikt kommer frem.

Husdyr som får nytt frisk grass hver dag med våres beiteteknikk har bedre næringssammensetning, i tillegg har vi husdyr (dexterfekua og durocgris) som har spesielt bedre fettmarmorering. Det gjør smak og saftighet i toppklasse. Bygdas slakter sørger også for det beste sluttproduktet. Dette er lokal verdiskaping!

Måten vi holder høns på gir verdens beste egg. Knallgul plomme og ekstra næringsrike egg. Hønene spiser mye grass og insekter. Vi flytter dyra på beite hver eneste dag. Sunnere høner og sunnere egg. Soyafrigaranti.

Ditt bidrag

Vi produserer regenerativ: Et økologisk samspill med jord, planter og dyr. På godt norsk snakker vi «beyond organic». Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progresjon år for år. Vi har langt mindre svinn, det kommer uten særlig plast. Det er lønnsomt for helsa, for klima, for jorda – og ikke minst bra for dyrevelferden å være andelsbonde.

Se film fra oss: Andelsbonde på Virgenes

Film 2:  Dyra som redskap for økosystemet

Opplevelse fra jord til bord

Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive medlemmer og hjelper til, andre bare høster selv og noen velger å motta varene som et “abonnement”. Man opplever naturens svigninger, slik bonden selv gjør. Du får følge sesongene på en helt annen måte. Våre teknikker i produksjon er lærerikt og kan enkelt pratiseres på egen jord eller hage.

Vi skal ha det gøy sammen, jobbe litt hvis du vil, lære litt og smake mye! Vi setter opp samlinger når det kreves og lager mat sammen. Stolpehuset kan benyttes hele tiden. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset. Det står grill og bålplass disponibelt for alle. I låven har vi et matverksted vi brygger øl i, baker, fermenterer og speker i. Kurs og bare hyggelige sammenkomster skjer hele året.

Rettferdig pris

Intensjonen med andelslandbruk er ikke billigere mat, men er du flink til å bruke andelen din, har du lokaldyrket mat på naturens premisser rimeligere enn i butikken for tilsvarende kvalitet. Bærekraftig mat handler også om at bonden får rett betalt.

Ny generasjon framtidsbønder 

I tillegg til å støtte «fundamentet» i gården som er andelslandbruket, er du også en støttespiller til å få flere regenerative bønder ut i drift. Vårt mål er å lær opp og klargjøre 4 nye bønder for markedet per år.

Ta kontroll over kjedemakta, kjøkken, åker og din egen bonde – bli med på laget!

 

Andeler 2023

Du kan ikke bryte en andel før året er omme. For at vi skal kunne drive en andelsgård er vi avhengig av gode og forutsigbare supportere. Må du av særdeles gode grunner si opp din andel må kvartalet du er inne i  betales. Bor du rett ved rute kan vi stoppe langs vei eller sette fra oss ved døra. Ellers levering på droppunkter for kr 50,- / 100,- per levering.  ALLE ANDELER KAN BETALES PER MÅNED, PER KVARTAL ELLER ALT PÅ EN GANG. 

VEGGIS

Du bestemmer selv hvor mye arbeid du blir med på. Noen bidrar ikke, andre bruker mye tid på åkeren. En time arbeid gir 1% rabatt på veggisandelen året etter. Timer skrives opp i butikken. Å hente selv gir en del fordeler – du kan ofte plukke mer, og du kan velge mer. Og du kan velge bort.

Innmelding etter 1 april: 25% rabatt veggis ! Veggisandel  hel kr 7500,- for halv 3750,- , (kan deles pr måned ) –  Hel andel, for to personer / familie. 150 kg ca  men ta behov for din familie. Halv andel er definert ca 75 kg fordelt over alle kulturer.

Hva inneholder en andel?

Vi har budsjett – det betyr ikke at du skal følge denne. Noen ganger får vi mye mer enn vi planla. Andre ganger litt mindre. Og noe liker man mer enn annet. Men utfordre deg selv. Og drive en grønnsaksåker handler om variasjon og sesong. Og ikke minst setter vi sammen åkeren nøye etter agronomiske utfordringer. Vi kan ikke dyrke bare blomkål, alt har sin nøye planlagte plass.

  • 25 kg skjermplantefamilien: Gulrot, selleri, pastinakk, persillerot, fennikel.
  • 25 kg kål: Knutekål, kålrot, hodekål hvit/rød, grønnkål, savoy, rosenkål, brokkoli, blomkål, nepe, reddik, daikon.
  • 16 kg løkfamilien: rødløk, kepaløk, purre, hvitløk, vårløk.
  • 16 kg bønne, bete og salat, urter, blomster og mikrogrønt
  • 20 kg mais, gresskar, squash og agurk
  • 8 kg tomat, jordbær, aspargus.
  • 30 kg potet og søtpotet
  • 12 kg urkorn spelt / sjedjerug.

Halv andel, halvt innhold.

Vi oppfordrer til å prøve å smake på alt. Vi skal inspirere med oppskrifter, kurs og samlinger. Men det er mulig å bytte ut noen av varene. Se siste punkt ovenfor.

Ønsker du høstet, pakket og eller levert? Vi kjører hver måned i lavsesong og hver 14 dag i høysesong. 50,- for halv andel og 100,- for hel andel.

Innehold:

  • Normal sesong grønt er fra mai tom november. Starter pent med asparges og rabarbra, salat osv før det tar av i sommerferien. Varriasjon i mengde i forhold til sesong.
  • Lagringsgrønt er fra november til vi går tomt ca påske. Beregn mindre tilgjengelig grønt i april og mai. Vi kjører også mikorgrønt og urkornsmel fra jan – juni.
  • Lær deg forskjellige konserveringsmetoder. Kursplan lanseres straks!
  • Grønnsaker kan leveres til vestfoldbyene, Drammen og Oslo jevnlig. (Samt egg og kjøtt)

Høneandel  kr 1750,- 240 egg og et  slakt høne.  Du henter selv i butikken og noterer på døra. Ønsker ikke slakt: Du kan få flere egg. Beiteegg fra våre høner som lever i symbiose med kua på enga gir ekstra sunne egg. Dobbel så mye næringsstoffer enn ordinære egg. Betaling kan deles i måned/kvart/år. Leveres også gratis via nettbutikk.

KJØTTANDELER

Ja, det er litt dyrere. Men det er så veldig mye bedre, både historien bak, kvaliteten og hvordan vi bruker natur og husdyr sammen. Dessuten satser vi på dextere og durocs. Litt viller, og mye mer smak. Vi har beitehøns, beitekylling, kalkun og gås. Du bestemmer selv hva du vil ha. Men sesongene varierer og tilgang.

Gårdens sesongkasse (månedbet x12 ) –    Beste kvalitet og saftighet/mørhet,  Økologisk, grassfora, soyafritt  –  Fine porsjoner merket og vakuumert. 

Hel andel: 1000,- måned x 12mnd. Valgfri 8 kasser du tar ut gjennom året.

1,5 andel: 1500,- måned x12 måned. En kasse hver måned.

Kvartalsandel: 500,- måned x 12mnd . 1 kasse uttak per kvartal.

Typiske kasser (4 – 6 kg):

  • Månedskasseer er twisten i 2023. Vi presenterer en kasse og du velger om du ønsker denne, hver måned. Ellers også eller deriblandt disse:
  • oksekasse (gårdens / kooperativt)
  • Påleggskasse
  • Kyllingkasse
  • Hel stor festhane – bedre alt til kalkun
  • julegriskasse
  • grillkasse. Verdens beste burgere, div pølser, filet, nakkekoteletter mm.
  • lammekasse (kooperativt)
  • Husmannskostkasse Ekstra stor kasse med klasikre.
  • Gås
  • Kalkun
  • Temakasser

 Lam i sesong, gårdens durocsvin,   Langtidsmoda. Dexterkvalitet. Durockvalitet. Ekstra intramuskulært.. Vi samarbeider også med våre nabobønder i noen tilfeller. Enkelte ganger vil det være varer representert fra disse når det er tomt hos oss. Disse har samme kvalitet og samme høye standard. 

Kassen henter du selv på gården etter behov og sesong. Eller ber om den ved utlevering via nettbutikk (gratis)

Meieriandelen er tilbake! 🙂  Upasturisert ost, upasturisert surmelk og youghurt. Melk. Dette kommer vi tilbake til fra januar.

Alt vi produserer er glutenfritt, soyafritt og nitrittfritt. Ingen kunstige tilsetninger. Grassfora og økologisk.

Utkjøring

Høysesong er fra Sthans til jul.  Vi har dropp sammen med REKO hver 14 dag   på kveldene i Larvik, Sandefjord, Stokke, Tønsberg, Horten, Holmestrand, Drammen, Sande, Kongsberg,  Porsgrunn, Siljan og Skien, Sandvika, Hvalstad og Oslo ved Ullevållhageby.

Spørsmål? Mail oss!Utmelding innen 1 desember: Send mail!  (Du er automatisk med neste år hvis du ikke sier fra.

Savner du skikkelig mjølk, ost og youghurt. Upasteuriserte produkter og mat på ekstra gode råvarer? Koot leverer til oss fast. Økologisk og med fôret på lokale grassressurser – Og kalven går med kua. Ingen kompromiss. Hentes i gårdsbutikken vår.

Arbeid

Hver mandag og tirsdag – Hele dagen. HVER LØRDAG OG SØNDAG kl 09:30 – 13:00, lunsj kl 13:00.

Ellers etter avtale, send sms 93440575

Skriv opp timer du arbeider på listen i butikken. Arbeidende vippser kr 50,- for mat.

Kanskje du ikke er arbeidsfør, men kan lage mat? Være behjelpelig med kjøring av varer? Ta kontakt.

Kommunikasjon

det er en stor fordel å følge vår interne felles gruppe på facebook. Ellers sendes epost er det viktige beskjeder som gis. Vi vil i 2023 benytte whats app for beskjeder ved utlevering.

Fiskekort i Lågen

Gratis fiskekort i Lågen for deg som har handlet andeler for kr 10.000,-.   Gjelder husstanden. Elva er unik på flere plan. Finn roen og nyt hele gården. Selges også kr 300,- døgn per person utenfor familien eller for dem som har et mindre antall andeler.  Båt kan leies kr 100,- pr time. Med motor kr 200,- time. For avtale guiding, info eller egen skipper: 40078566 – alt på egenhånd er bare å ta seg til rette. Kart over fiskestrekket i butikken.

Ingen ekslusive retter. Del og respekter sidemann og nabo.

Båt og kano kan leies. Også guiding.

NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS! Husk fisketrygdavgift er du over 18 år.

Overnatting

Lavvoer tilgjengerlig 150,- per pers – eller kom innom med telt.  Campingvogn ikke tillatt.

Butikken

I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent.

Fra gården er det også salg av vår eget urkorn og honning. Fyll ut ordreskjema når du handler.

Gårdsregler

  • I butikken noterer du på døra hva du bruker av egg og kjøtt. Grønnsaker noteres ikke.
  • Embalasje: all rein embalasje tas i retur. Klarer du ikke å holde kasser og kartong reint, så er det fint om du vippser et småbeløp ved årets slutt. Takk ?
  • Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk. Ta hele gården i bruk!
  • Åpningstid: 7/24 hele året ?

Temahelger 2022

Kjøkkenet vårt er endelig ferdig! Velkommen for kunnskskap og  eller bare ren glede!

  • Fermenteringslære og konserveringsmetoder.
  • Kraftkoking. Smak og helsefordeler.
  • Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.
  • Honninggruppe. En selvfølge på en gård.
  • Urtegruppe. Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.
  • Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen. Fra åker til flaske. Eget bygg og egen humle. Hver første lørdag i måneden.

Arkiv

Bli andelsbonde!

Bli med på laget! Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progressjon år for år. Les mer...

Kontakt oss

Tore Jardar S Wirgenes
Mob: 93440575
Lågendalsveien 2600,
3282 KVELDE

Praksis? Be an intern!

Learn how to be a regenerative farmer. Learn how to make a market garden. Learn about holistic management. We need you 2021. Contact now:

Read more...