ANDELSBONDE 2024

ANDELSBESKRIVELSEN 2024

Ny? Innmelding her (obs ingen tilbakemelding før oppstart rett over nyttår): Innmeldigsportal 

Aktive medlemmer er automatisk med i 2024. Ønsker du ikke å være medlem mer, så kontakter vi deg uansett 1 des for å sjekke status for neste år.

Nytt medlem  ? Slik gjør du i praksis : TRYKK HER! – Men les hele denne siden før du melder deg inn. OB

Lyst å vite mer enn dette?  Vi setter opp Teamsmøter som annonseres straks! Og gårdsmøte kl 11:30 20 januar. Sjekk her for oppdatert info. Ellers lyst å starte opp med en gang? Kontakt bonden for kort infomøte på gård eller telefon – send sms 93440575 takk !

Vinner av matprisen 2022. Se filmen her 🙂

Spis verden bedre – spis deg selv bedre! Tja, det var slik vi startet det hele. Nå handler det ikke om “verden” lengre, men det lokale paradoksalt nok. Vi bare ikke kan, men må gjøre både vann, elv og fjord renere. Og det bidrar du med når vi får være din fastbonde.  Vi er sertifisert økologisk og praktiserer regenerativt landbruk – det  skaper økt biologisk mangfold, vi bidrar positivt til klima, og vi lager sunnere mat. Mer karbon i jorda bidrar til bedre jordhelse. Bedre jordhelse gir mer smak og mer næring og bedre folkehelse. Hos oss er dyra også langt mer enn “bare kjøtt”. De er viktige redskap for bonden for å skape gode økosystem. Vi er også en av stadig flere som kontrolleres for vitaliteten i gårdens økosystem. EOV.

 Andelslandbruk, litt om prinsippet

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Dette er delingsøkonomi på høyeste nivå.

Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Vi produserer maten sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra.

Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. På lag med hele naturen og vårt økosystem. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Og selvsagt støtte gården og bondens familie direkte. Les mer om prinsippene om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no

 

  Hvorfor vil du bli med?

Skikkelig god mat

Grønnsakene produseres i et yrende liv av kompost, uten bruk av maskiner og vending av jorda. Dette gjør at plantene tar letter opp alle næringstoffer og tilfører den beste smaken.

Intensjonen er at matens historie og ansikt kommer frem.

Husdyr som får nytt frisk grass hver dag med våres beiteteknikk har bedre næringssammensetning, i tillegg har vi husdyr (dexterfekua og durocgris) som har spesielt bedre fettmarmorering. Det gjør smak og saftighet i toppklasse. Bygdas slakter sørger også for det beste sluttproduktet. Dette er lokal verdiskaping!

Måten vi holder høns på gir verdens beste egg. Knallgul plomme og ekstra næringsrike egg. Hønene spiser mye grass og insekter. Vi flytter dyra på beite hver eneste dag. Sunnere høner og sunnere egg. Soyafrigaranti.

Ditt bidrag

Vi produserer regenerativ: Et økologisk samspill med jord, planter og dyr. På godt norsk snakker vi «beyond organic». Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progresjon år for år. Vi har langt mindre svinn, det kommer uten særlig plast. Det er lønnsomt for helsa, for klima, for jorda – og ikke minst bra for dyrevelferden å være andelsbonde.

Se film fra oss: Andelsbonde på Virgenes

Film 2:  Dyra som redskap for økosystemet

Opplevelse fra jord til bord

Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive medlemmer og hjelper til, andre bare høster selv og noen velger å motta varene som et “abonnement”. Man opplever naturens svigninger, slik bonden selv gjør. Du får følge sesongene på en helt annen måte. Våre teknikker i produksjon er lærerikt og kan enkelt pratiseres på egen jord eller hage.

Vi skal ha det gøy sammen, jobbe litt hvis du vil, lære litt og smake mye! Vi setter opp samlinger når det kreves og lager mat sammen. Stolpehuset kan benyttes hele tiden. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset. Det står grill og bålplass disponibelt for alle. I låven har vi et matverksted vi brygger øl i, baker, fermenterer og speker i. Kurs og bare hyggelige sammenkomster skjer hele året.

Rettferdig pris

Intensjonen med andelslandbruk er ikke billigere mat, men er du flink til å bruke andelen din, har du lokaldyrket mat på naturens premisser rimeligere enn i butikken for tilsvarende kvalitet. Bærekraftig mat handler også om at bonden får rett betalt.

Ny generasjon framtidsbønder 

I tillegg til å støtte «fundamentet» i gården som er andelslandbruket, er du også en støttespiller til å få flere regenerative bønder ut i drift. Vårt mål er å lær opp og klargjøre 4 nye bønder for markedet per år.

Ta kontroll over kjedemakta, kjøkken, åker og din egen bonde – bli med på laget!

 

Andeler 2024

Du kan ikke bryte en andel før året er omme. For at vi skal kunne drive et andelslandbruk er vi avhengig av gode og forutsigbare supportere. Må du av særdeles gode grunner si opp din andel må kvartalet du er inne i  betales. Bor du rett ved rute kan vi stoppe langs vei eller sette fra oss ved døra. El.  ALLE ANDELER KAN BETALES PER KVARTAL – PER MÅNED –  ELLER BETALES ALT PÅ EN GANG. Kr 69,- per deling.

Kort oppsummert:

Utfyllende info. 

VEGGIS

Du bestemmer selv hvor mye arbeid du blir med på. Noen bidrar ikke, andre bruker mye tid på åkeren. Du har også mulighet til å videreselge poteter for oss som dugnad har du lite tid til overs eller andre prioriteringer, men helt frivillig.  En time arbeid gir 1% rabatt på veggisandelen året etter. Timer skrives opp i butikken. Å hente selv gir en del fordeler – du kan ofte plukke mer, og du kan velge mer. Og du kan velge bort.

 Veggisandel halv:  kr 4000,-  –  Passer for en person som spiser med god diversitet. Evt som en mindre del av en families forbruk. 100 kg ca. Ønsker du dette høstet, pakket og levert? kr ca 89*,- per leveranse. Da er dette en kasse som leveres hver 14 dag i sesong, eller hver 4de uke utenfor sesong.

Veggisandel hel:  kr 8000,- Anbefales for to personer / familie. 200 kg ca. Ønsker du dette levert utover året? ca Kr 169*,- per kasse for høsting, pakking og frakt til utleveringspunkt. (x 2 ved to andeler).

*Gjennomsnitt – justeres etter årsvarriasjoner.

Potetandel: kr 900,- ca 25 kilo ekstra for storforbrukeren. Det er også poteter i vanlige veggisandeler, men noen har potet oftere på bordet enn andre.

Hva inneholder en andel?

Vi har budsjett – det betyr ikke at du skal følge denne. Noen ganger får vi mye mer enn vi planla. Andre ganger litt mindre. Og noe liker man mer enn annet. Men utfordre deg selv

Og dyrke en grønnsaksåker handler om variasjon og sesong. Og ikke minst setter vi sammen åkeren nøye etter agronomiske utfordringer og forutsetninger samtidig som vi tenker på hva som er populært. Vi kan feks ikke dyrke bare blomkål, alt har sin nøye planlagte plass i hva man mulig kan høste.

Dette er budsjett for halv andel.

(andelene ligger ca 40-60 % under pris i norske matbutikker for typisk norsk / økologisk mat – se kolonne 4 for gjennomsnitt butikkpris)

Halv andel, halvt innhold. Og selvsagt fordelt for hele kalenderåret. Mye er kun i sesong. For oss er det viktig at du er nysgjerrig på all mat vi produserer. Vi prøver også og tilnærme oss litt vanene til hele gruppen.

Vi oppfordrer til å prøve å smake på alt. Vi skal inspirere med oppskrifter, kurs og samlinger.

Innehold:

 • Normal sesong grønt er fra sthans til påske. Starter pent med asparges og rabarbra, salat osv før det tar av i sommerferien. Variasjon i mengde i forhold til sesong.
 • Lagringsgrønt er fra november til vi går tomt ca påske. Beregn mindre tilgjengelig grønt mellom påske og sthans.
 • Lær deg forskjellige konserveringsmetoder. Kursplan lanseres straks!
 • Grønnsaker kan leveres til vestfoldbyene, lågendalen, Kongsberg – Drammen og Oslo jevnlig. Sundbyfoss.  (Samt egg og kjøtt)

Eggeandel

1 eggeandel kr 1500,- 240 egg. Per år i snitt 10 egg per 14 dag.   Du henter selv i butikken og noterer på døra. Beiteegg fra våre høner som lever i symbiose med kua på enga gir ekstra sunne egg. Dobbel så mye næringsstoffer enn ordinære egg. Og noe helt annerledes enn klassiske økologiske høns – og våre høns er selvsasgt også økologiske. Betaling kan deles i måned/kvart/år. Leveres også gratis via nettbutikk.

KJØTTANDELER

Ja, det er litt dyrere. Men det er så veldig mye bedre, både historien bak, kvaliteten og hvordan vi bruker natur og husdyr sammen. Dette finner du ikke i butikkene.

Gårdens sesongkasse hel (12750,- ) –    Beste kvalitet og saftighet/mørhet,  Økologisk, grassfora, soyafritt  –  Fine porsjoner merket og vakuumert. 8 kasser. 1 eller 2 av kassene kan være julegriskasser (se nedenfor mer info.) ca 45 kilo kjøtt av sesongens utvalgte. 

Alternativt:

Gårdens sesongkasse halv (6375,- )  4 kasser “kvartalsløning”

Gårdens sesongkasse halvannen (19125,- )  1 kasse hver måned.

Kassa er satt sammen med preg av sesongens varer. Vi plukker ut en god miks av kjøttdeig, litt grovere kjøtt til supper og langtidssteking, og alltid en biff eller noe finere stykke. Selvsagt pølser og burgere i grillsesong. Vi har også påskekylling og nyttårhane – dette er beitefugl i en klasse for seg slaktet på gården. Årets siste kasser er i år julegriskassene som nevnes nedenfor her. Tar man den store, trekkes da to andelskasser.

Annen sesongkasse? Det er mulig å velge hybelkasse (småmiks, ofte raskere rettere) eller ren oksekasse fra vår sammarbeidspartner (100%grassfora og økologisk) utenom den faste månedskassa. Og noen andre overraskelser. Det er også lov om å komme med ønsker i kassene. Vi prøver så godt vi kan.

Julegriskassen stor. 15 kg totalt. kr 3990,- Stor ribbe tynn 5 kg, medisterkaker 20 stk, julepølser 3 stk, surret stek, koteletter, julepålegg, bacon, medisterdeig/kjøttdeig. Ønsker? Vi prøver 🙂

Julegriskassen standard. 8 kg. kr 2000,- Ribbe tynn 2,5 – 3,5 kg. Julepølser 3stk , medisterkaker 20 stk, surret stek, koteletter.

Vi samarbeider også med våre nabobønder i noen tilfeller. Enkelte ganger vil det være varer representert fra disse når det er tomt hos oss. Disse har samme kvalitet og samme høye standard. 

Kassen henter du selv på gården etter behov innen 31 desember 2024. Eller ber om den ved utlevering via nettbutikk (gratis)

Alt vi produserer er glutenfritt, soyafritt og nitrittfritt. Ingen kunstige tilsetninger. Grassfora og økologisk.

Utkjøring

Høysesong er fra Sthans til påske.  Vi har dropp sammen med REKO hver 14 dag   på kveldene i Larvik, Sandefjord, Stokke, Tønsberg, Horten, Holmestrand, Drammen, Sande, Kongsberg, Sandvika, Hvalstad og Oslo ved Ullevållhageby. Mellom jul til sthans kjører vi 1 gang per måned på hvert sted.

Spørsmål? Mail oss!Utmelding innen 1 desember: Send mail!  (Du er automatisk med neste år hvis du ikke sier fra.

Savner du skikkelig mjølk, ost og youghurt. Upasteuriserte produkter og mat på ekstra gode råvarer? Koot leverer til oss fast. Økologisk og med fôret på lokale grassressurser – Og kalven går med kua. Ingen kompromiss. Hentes i gårdsbutikken vår.

Arbeid

Hver mandag og tirsdag – Hele dagen. HVER LØRDAG OG SØNDAG kl 09:30 – 13:00, lunsj kl 13:00.

Ellers etter avtale, send sms 93440575

Skriv opp timer du arbeider på listen i butikken. Arbeidende vippser kr 50,- for mat.

Kanskje du ikke er arbeidsfør, men kan lage mat? Være behjelpelig med kjøring av varer? Ta kontakt.

Kommunikasjon

Whatsapp evt facebook. Bestilling via nettbutikk.

Fiskekort i Lågen

Gratis fiskekort i Lågen for deg som har kjøtt og ellerveggisandeler.  Gjelder husstanden. Elva er unik på flere plan. Finn roen og nyt hele gården. Selges også kr 300,- døgn per person utenfor familien eller for dem som har et mindre antall andeler.  Båt kan leies kr 100,- pr time. Med motor kr 200,- time. For avtale guiding, info eller egen skipper: 40078566 – alt på egenhånd er bare å ta seg til rette. Kart over fiskestrekket i butikken.

Ingen ekslusive retter. Del og respekter sidemann og nabo.

Båt og kano kan leies. Også guiding.

NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS! Husk fisketrygdavgift er du over 18 år.

Overnatting

Lavvoer tilgjengerlig 150,- per pers – eller kom innom med telt.  Campingvogn ikke tillatt.

Butikken

I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent.

Fra gården er det også salg av vår eget urkorn og honning. Fyll ut ordreskjema når du handler.

Gårdsregler

 • I butikken noterer du på døra hva du bruker av egg og kjøtt. Grønnsaker noteres ikke.
 • Embalasje: all rein embalasje tas i retur. Klarer du ikke å holde kasser og kartong reint, så er det fint om du vippser et småbeløp ved årets slutt. Takk ?
 • Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk. Ta hele gården i bruk!
 • Åpningstid: 7/24 hele året ?

Temahelger 2022

Kjøkkenet vårt er endelig ferdig! Velkommen for kunnskskap og  eller bare ren glede!

 • Fermenteringslære og konserveringsmetoder.
 • Kraftkoking. Smak og helsefordeler.
 • Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.
 • Honninggruppe. En selvfølge på en gård.
 • Urtegruppe. Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.
 • Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen. Fra åker til flaske. Eget bygg og egen humle. Hver første lørdag i måneden.

Arkiv

Bli andelsbonde!

Bli med på laget! Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progressjon år for år. Les mer...

Kontakt oss

Tore Jardar S Wirgenes
Mob: 93440575
Lågendalsveien 2600,
3282 KVELDE

Praksis? Be an intern!

Learn how to be a regenerative farmer. Learn how to make a market garden. Learn about holistic management. We need you 2021. Contact now:

Read more...