Andelsbonde!

ANDELSBONDE 2018 – Vi gjør det enkelt for support av andelslandbruk!  (aktivtetskalender ikke oppdatert)

Hva betaler du egentlig i butikken for maten per uke? Vet du hva du egentlig får? Intensjonen med andelslandbruk er ikke billigere mat, men er du flink til å bruke andelen din, har du lokaldyrket  på naturens premisser  for drøye 200 kr i uka. Det er rimeligere enn i butikken. Egg, grønnsaker, potet og kjøtt. Og laksen kan du fiske selv hos oss.  Vi går inn i en ny fase  med en regenerativ helhetlig økologisk tråd. Samspillet med jord, planter og dyr skal gi oss det beste. På godt norsk snakker vi «beyond organic». Ta kontroll over kjedemakta,  kjøkken, åker og din egen bonde – bli med på laget! Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progresjon år for år. I 2018 blir vi 100% andelsgård. Det blir et stort skritt videre, og vi trenger din hjelp som «medprodusent». Vi gleder oss!

INNMELDING 2018 PÅGÅR NÅ innmelding@virgenes.no – Skriv nøyaktig navn, etternavn, adresse, nummer, poststed og droppsted. Få med rett epostadresse og mobil nr. Og hva slags andeler du skal ha. Vi legger ut 50 ekstra andeler og satser alt på andelslandbruk for 2018! Oppstart er 1.1.2018 – vi følger kalenderåret. Fellessamling første helger i hver måned.Kom når det passer. Våre andeler kan også være intressante for skoler, barnehager og restaurater. Årets andelsbønder for automatisk fornyelse.

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Hos oss produserer vi sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra. Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. Hele gården utvikles til å bli et sted der man stadig blir mer sjølberget og matgleden rår. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Vi har sjekka prisene på Meny høsten 2017, og sett at vår matbudskjett 2018 er minst halve prisen av hva man betaler i butikk. Det er lønnsomt for helsa, for klima, for jorda og for lommeboka – og  ikke minst bra for dyrevelferden å være andelsbonde. I 2018 gjør vi det enkelt. For har du ikke tid til å hente ukas eller månedens pakke, så høster vi, pakker vi og kjører til din by for en 50 kroner per  uke! Les om prinsippene på www.andelslandbruk.no

Nytt 2018: 

En pakke for 50 kroner dropp eller henting. Beitekylling og beitehøner. Skogsgris.  Holistic Management (grassfed) for ku. Fokus på tidlig salat, tidlig potet og tidlig gulrot. Søtpotet blir det en større produksjon av. Mel ut av andelen, men salg av  gårdens og lokale bønders mel.  I tillegg så blir det ukentlig dropp i Vestfold og Grenland i sesongen. I Oslo leverer bonden oddetallsuker. Ingen jobbplikt. Ingen innmeldingsavgift. En faktura og bestem betaling selv. Farm to tabel events. Workshops. Vi bygger gapahuk . Barnas gård. Redskapshus og vaskestasjon på åker. Konkret høsteliste for hver uke. Vi ønsker å sikre alle sine grønsaker, derfor blir det mer målretta høstelister uke for uke. Også aubergine og mirkogrønt er nytt av året.

 

Meny:

Én andel er tilpasset en person. Noen velger to andeler eller flere. Du bestemmer selv hvordan du betaler (per måned, kvartal eller år) Du kan ikke bryte en andel før året er omme. For at vi skal kunne drive en  andelsgård er vi avhengig av gode suportere. Det er selvsagt ingen krav, men vi har budsjetert med salg av minst tre forskjellige andeler per person eller familie. Hver andel er i år mer tilpasset per person. Vi håper flere vil velge for flere i husstanden. 

Veggisandel  (kr 3990,-)Vi lager budsjett på hva som kan høstes. 30 sorter grønnsaker, div poteter og jordbær. Husk at noe er sesongvare og noe er lagringsvare. Lær deg forskjellige konserveringsmetoder. Ta ut i sesong eller kombiner med vårt kjølelager. Spiser ikke potet? Da er det mye annet du heller kan ta ut. En andel er estimert 140 kg.  Innehold, les nedenfor. Debiosertifisert. Ekstra andeler: 10% rabatt på disse.

Kjøtt fra sesongen – 30 kilo per år  (Kr 5690,-) Grassfed okse, grassfed lam, skogsgris, beitekylling. Husk å ta med frysebag! Evt har vi frysebag for levering osv som har en pant på kr 100,-  Typisk pakke inneholder 1 del suppekjøtt div, 1 del kjøttdeig div 1 del filet og 1 del stykningsdeler. Husk alt er sesong. 6 pakker per år pluss en pakke er kraftbein. 5 kg /kasse.  Frossent. Debiogodkjent. To kjøttandeler betyr en kasse hver eneste måned og har juleribbegaranti.  Ekstra andeler: 10% rabatt på disse.

De to andelene ovenfor kan også være halve. 40% rabatt på full andel.

Høneandel kr 1000 – 240 egg  Be om to andeler hvis du vil ha 10 egg hver uke.  Ekstra andel 10% rabatt

Julegrisandel kr 2490 (partert vakumert/deler hele grisen)- julegris klar i november, Ca 18-19 kg. Ribbe, skinkestek, medister, koteletter mm. Kraftbein inkl utenom,

Grillpakke svin  kr 1990 (partert vakumert/deler hele grisen)vår/sommer 12-13 kilo. Ekstra kraftbein inkl utenom. Etter påske til sommer. Grillcuts, sesongens pølser, også noe etter egne ønsker. Be om tilbud -på hel og halv gris. Debiosert

Potetandel kr 800 50 kg . Noen elsker bare poteter. Vi har flere gode sorter, tidlig og sene. Hent når det passer deg. I en vanlig andel er det estimert 30 kilo poteter.

Ukentlig levering i høysesong.  Ferdig pakker hentes på gård eller dropp for kr 50,- Dette er en pakke for en uke. 50 ekstra for dobbel osv. Høsting på gården gjør du når som helst og er selvfølgelig gratis. Bestill gjerne fast dropp. Kasse kr 100,- i pant tilkommer. ca 30 leveringer totalt per år. 

OBS: Ingen arbeidsplikt 2018.

Betaling 2018: Kun 1 faktura sendes ut – bruk samme KID hvis du skal dele opp. Del gjerne opp så mye du vil, Minimum skal 1/12 være betalt innen hvert månedskifte. 1 juni er siste sjangs å bli med hvis ledige andeler. Fakt geb kr 50,- (Deling av faktura kostnadsfritt).

Veggieandel: Hakaido. Squash. Salat div. Gresskar. Purre. Løk. Vårløk. Rødløk. Hvitløk. Bønner. Mais. Jordskokk. Potet. Rødbeter. Neper. Redikk. Sukkererter. Bondebønder. Dill. Spinat. Mangold. Persillerot. Sellerirot. Stangselleri. Pastinakk. Rosenkål. Grønnkål. Kål tidlig. Kål sein. Blomkål. Brokkoli. Kålrot. Romanesco. Savoy. Gulrot. Søtpotet. Urter. Tomat. Paprika. Chili. Agurk / sylte. Aubergine. Jordbær. Spinat. Brokkoli. Mikrogrønt. Budsjett 140 kilo.

[/tab]

Fiskekort i Lågen

-Fiskekort i Lågen er inkludert ved kjøp av andeler for mer enn 4990 kr. Båt kan lånes. Motor kan leies. Bra med laks siste sesonger.

NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS!

Kommunikasjon:

Nyhetsbrev hver mandag. Internefacebooksider. Epost. Sms 93440575 (Bonden).

Dropp:

Hver uke fra slutten av juli tom november. Des tom mars hver 14 dag oddetalsuker. April til juni en dropp per mnd. Dropp er onsdager hvis ingen andre beskjeder er gitt. Nå rett fra bil.  I Oslo, Drammen og Kongsberg er det utkjøring oddetallsuker.
Vi benytter følgende tidspunkter. Vennligst møt i tide. Vi må sette pakker fra oss på stasjonen hvis man ikke kan hente til tiden. De fleste yter den sørvisen.

Kr 50 per uke per andel. Vi anbefaler

  • Hvittingfoss Best 1455
  • 
Kongsberg Esso sentrum 1530
  • Drammen på Cirkel K Rundtom 1620
  • Oslo via Drammen til dropp ca 1800.
  • Holmestrand Uno X 1655
  • Tønsberg Esso Jarlsberg 1730
  • 
Sandefjord Cirkel K Haukerød 18:00
  • Larvik Esso farriseidet 1820
  • Porsgrunn Cirkel K 1850
  • Skien Cirkel K Nylende 1930
  • Siljan YX 1950

For lokale er dropp på gården et alternativ. Etter klokken 15:00.
Dropp adresse Oslo mottas på sms.

 Det er du som andelsbonde som bestemmer.

Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive andelsbønder, andre  vil helst bare høste eller få levert. Andelsbøndene betaler på forhånd inn en sum som skal dekke kostnadene for produksjonen. Man opplever svigningene, slik bonden selv gjør. Stort sett så er det sjeldent noe riktig går galt. Intensjonen er at bonden skal kunne ha en normal lønn, at matens historie og ansikt kommer frem, at miljø og dyrvelferd er satt i første rekke. Sunn og god mat. Opplevelse fra jord til bord.

Vi anbefaler ukentlig eller hver 14 dag for høsting eller bestilling av droppakke. Har du bra lagring selv, kan hver måned også fungere. Få deg evt en venn å sammarbeide med – Lag rutiner!

Skriv opp timer du arbeider. Ekstra varer fordeles til de som jobber. Grønnsakene er nøye merket der hvor man høster med nye flotte infoskilt.  Ta med deg ukas høsteliste.  I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent. Skulle man være ukomfortabel med betalingsterminalen, så legg igjen en beskjed hva du har tatt, så sender vi faktura på epost.
Ta med handsker, kurver og arbeidslyst!
Hva må jeg bidra med?  Vi skal ha det gøy sammen, jobbe litt, lære litt og smake mye! Vi setter opp samlinger når det kreves og lager mat sammen. Kanskje du ikke er arbeidsfør, men kan lage mat? Være behjelpelig med kjøring av varer?
Det står grill og bålplass disponibelt for alle. I stoplehuset har vi samlinger. Dette kan benyttes hele tiden.
Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk – Ta hele gården i bruk!

AKTIVITETER:

Lurer du på noe? ARBEID -INFO – OMVISNING FOR NYE, ÅKERVANDRINGER ETC, PRAT MED BONDEN:  Vil du jobbe på gården eller ta opp et større tema med bonden? Vi har samlinger med jevne mellomrom. Engasjement må drives av andelsbønder selv. Ta ansvar for engasjement. Første helg i hver måned inviterer bonden til Åpen Gård. Særlig viktig å møte i vinterperioden for introduksjon.

– Våre teknikker i produksjon er lærerikt og kan enkelt pratiseres på egen jord eller hage.

– Bruk av stolpehus. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset:-)

Velkommen som andelsbonde!
Temahelger 2018

  • Fermenteringslære og konserveringsmetoder.
  • Kraftkoking. Smak og helsefordeler.
  • Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.
  • Honninggruppe.  En selvfølge på en gård.
  • Urtegruppe.  Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.
  • Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen.  Fra åker til flaske.  Eget bygg og egen humle. Hver første lørdag i måneden.

Oppdatering generelt skjer på hjemmeside www.virgenes.no – men den aktive gruppen på facebook brukes daglig (ikke siden, men gruppen, det er to forskjellige)
– SMS-varsling

 

 

 

2018

Budsjett

  • Hakaido
  • Squash
  • Salat
  • Gresskar Halloween
  • Purre
  • Løk
  • Hvitløk
  • Bønner
  • Mais
  • Jordskokk
  • Potet
  • Rødbeter
  • Neper
  • Redikk
  • Sukkererter
  • Bondebønder
  • Dill
  • Spinat
  • Mangold
  • Persillerot
  • sellerirot
  • stangselleri
  • pastinakk
  • Rosenkål
  • Grønnkål
  • Kål tidlig
  • Kål sein
  • Blomkål
  • Brokkoli
  • Spinat
  • Rukkola
  • Kålrot
  • Romanesco
  • Savoy
  • Gulrot
  • Søtpotet
  • Urter
  • Tomat
  • Paprika
  • Chili
  • Agurk / sylte
  • Aubergine
  • Jordbær

Vi har tatt ut korn av andelen, og man kan kjøpe gårdens mel eller økologisk spesialmel fra lokale bønder. Det gjør mel mer tilgjengelig for de som ønsker det.

Vi dyrker alt økologisk og er sertifisert av Debio.

OBS – VI PÅTAR OSS RETTEN TIL MINDRE ENDRINGER!
VELKOMMEN.

Vennlig hilsen,
Virgenes Andelsgård, ved Michelle og Tore Jardar S. Wirgenes.

[/tabs]

Utmelding innen 1 desember på utmelding@virgenes.no

Forsidebilde av Caroline Omlid.

Arkiv

Bli andelsbonde 2018!

Gi beskjed på innmelding@virgenes.no
Her kan du lese mer om hva det innebærer

Kontakt oss

Tore Jardar S Wirgenes
Mob: 93440575
Lågendalsveien 2600,
3282 KVELDE
andelsbonde@virgenes.no
bestilling@virgenes.no

Stay here? Be a wwoofer!

By taking part of the day-to-day life on an organic farm, you will learn how to grow food and take care of live stock while at the same time getting to know new people and perhaps experience a new culture. For many people this means discovering an alternative way of life. Contact: andelsbonde@virgenes.no

Gården ligger 30 minutters kjøring fra Larvik

Besøk oss gjerne på facebook også.