Andelsbonde!

ANDELSBESKRIVELSEN 2019 – Viktig info alle medlemmer må lese!

Nytt: Beitekylling, beitehøns, mer oksekjøtt i kassene, melkeandel, utkjøring ukentlig Vestfold og eget hentepunkt på RV40 for henting hvis du kjører forbi gården. Arbeidsplikt (du kan kjøpe tjenesten). Etablering av mer frukt og bær. Tidligere grønt. Nye rutiner utkjøring for pickup. Ny kjøttkasse: Snackpack. Fullmånefesten.

Hva betaler du egentlig i butikken for maten per uke? Vet du hva du egentlig får? Intensjonen med andelslandbruk er ikke billigere mat, men er du flink til å bruke andelen din, har du lokaldyrket mat på naturens premisser  for drøye 200 kr i uka. Det er rimeligere enn i butikken. Egg, grønnsaker, potet og kjøtt. Og laksen kan du fiske selv hos oss.  Vi produserer regenerativ i et helhetlig økologisk samspill  med jord, planter og dyr. Dette er bra for naturen, for dyrene og bra for deg. På godt norsk snakker vi «beyond organic». Ta kontroll over kjedemakta,  kjøkken, åker og din egen bonde – bli med på laget! Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progressjon år for år. 

INNMELDING 2019 PÅGÅR NÅ innmelding@virgenes.no – Skriv nøyaktig navn, etternavn, adresse, nummer, poststed og droppsted. Få med rett epostadresse og mobil nr. Og hva slags andeler du skal ha. Si fra om du ønsker og ikke jobbe, si fra om du skal fast leveringsavtale og si fra om du vil betale alt på en gang eller delt i fire. Oppstart er 1.1.2019 – vi følger kalenderåret. Vi tar kontakt fortløpende og innen første uke i januar. Fellessamling første helger i hver måned. Kom når det passer. Våre andeler kan også være intressante for skoler, barnehager og restaurater. PS: Årets andelsbønder får automatisk fornyelse, men meld fra i tide om endringer. Hele denne siden må leses før du sender innmelding.

Se film fra oss: Andelsbonde på Virgenes

UTMELDING innen 1 desember 2018: utmelding@virgenes.no – Forklar oss hvorfor du slutter. Takk for denne gang og vi håper vi sees!

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Dette er delingsøkonomi på høyeste nivå. Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Hos oss produserer vi sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra. Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. På lag med hele naturen og vårt økosystem. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Vi har sjekka prisene på økologisk mat hos Meny høsten 2018, og sett at vårt matbudskjett 2019 er minst halve prisen av hva man betaler i butikk. Vi har langt mindre svinn, det kommer uten særlig plast og du får følge sesongene på en helt annen måte. Det er lønnsomt for helsa, for klima, for jorda og for lommeboka – og  ikke minst bra for dyrevelferden å være andelsbonde. Økologisk regenerativt landbruk sørger for godt grunnlag for å tune oss inn på framtida. Vi lagrer co2 i jorda ved hjelp av samspillet fra dyr og kompost. Spesielle teknikker i både eng og åker. Bra for klima, bra for naturen og bra for deg. Kua kan være klimanøytral eller faktisk en kilde for å lagre karbon. Poenget er deriomt først og fremst og være bedre rusta mot tørke eller flom. Vi skal gjerne vise deg hvordan.  Les om prinsippene om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no

Vårt kjøtt er av beste kvalitet. Det er stor forskjell på feks  kuraser og svineraser hvordan kvaliteten på sluttproduktet blir. Ikke bare hvordan dyra håndteres, eller hva de spiser eller hvordan kjøttet blir mørnet osv. Alt henger sammen. Hos oss brukes dyra som et redskap for å skaffe oss det økosystemet som er bra for naturen. Dyra hos oss har alle viktige arbeidsoppgaver. Kuene er grassfora, mens enmaga dyr får spira frø, bittelitt kraftfor (soyafri) og og økologisk grønnsaksavfall hver dag. Hønene er på beite! Nytt frisk grass hver dag sikrer de sunneste tuppene og de sunneste egga.

Arbeidsinnsats: Du får fin mulighet til å jobbe minst tre korte dager i året delvis etter eget ønske. Ellers prøv å sette av noen minutter på hver runde du er innom. Man kan betale seg fri arbeid for kr 950,- per sesong per andel grønnsaker. (Vi leier inn hjelp da når det virkelig trengs) Hver første helg i måneden er det arbeid. Kom når det passer, men lunsjen er kl 13:00. Middag kl 1730 hvis du er heldig. Ellers i uka er du velkommen når som helst.

Meny:

Én andel grønt passer til  en til to personer. Single kan velge halv til en  andel. Du kan ikke bryte en andel før året er omme. For at vi skal kunne drive en  andelsgård er vi avhengig av gode suportere. Det er selvsagt ingen krav, men vi har budsjetert med salg av minst tre forskjellige andeler per person eller familie.  Vi håper flere vil velge for flere i husstanden. Må du av sædeles gode grunner si opp din andel før året går ut er det en avslutningsregning på kr 500,- og kvatalet du er inne i må betales.

Veggisandel  (kr 3900,-)Vi lager budsjett på hva som kan høstes (se nederst denne siden) Husk at noe er sesongvare og noe er lagringsvare. Lær deg forskjellige konserveringsmetoder. Ta ut i sesong eller kombiner med vårt kjølelager.  Debiosertifisert. Ekstra andeler: 10% rabatt på disse. Normal sesong grønt er slutten av juni tom oktober. Lagringsgrønt er fra oktober til vi går tomt. Spesiell diett? Fortell oss nærmere om det Kr 900,- ekstra per andel per år.

Kjøtt fra sesongen – 30 kilo per år  (Kr 5690,-) Grassfed okse, skogsgris, beitekylling, lam.  Typisk pakke inneholder 1 del suppekjøtt div, 1 del kjøttdeig div 1 del filet og 1 del stykningsdeler. Husk alt er sesong. 6 pakker per år pluss en pakke er kraftbein. Ca 5 kg /kasse.  Frossent. Debiogodkjent. To kjøttandeler betyr en kasse hver eneste måned og har juleribbegaranti.  Ekstra andeler: 10% rabatt på disse. Deler av året kan vi ha kylling fra Homlagard evt økologisk kjøtt  fra naboer. Vi kan tilpasse noe for single, små og store familier

De to andelene ovenfor kan også være halve. 40% rabatt på full andel. Ønsker du tilpasset kasse? 100 ,- tillegg per kasse kjøtt / fast kr 600,-

Snackpack (Kr 2950,-): Kasse med pølser, kjøttdeig, flatbiff,  burger og bacon. 2,5 kg ca i hver  a 6 kasser. Etter sesong og tilgang vil kassene variere.

Høneandel (kr 1490,-)  Din egen høne! Måten vi driver eggproduksjon gir deg  de aller beste eggs. Vi flytter hønene på beite hver eneste dag. Sunnere hønere og sunnere egg. 250 egg  Be om to andeler hvis du vil ha 10 egg hver uke.  Ferdig slaktet økologisk høne inkl. Ekstra andel 10% rabatt Du må sørge for at du tar ut egg minst hver andre måned.

Julegrisandel (kr 1990,-)(partert vakumert/deler hele grisen)- julegris klar i november, Ca 13 kg. Ribbe , skinkestek, kjøttdeig, medisterkaker, julepølse, koteletter og alt det gode på grisen – pluss kraftbein utenom.

Grillpakke   (kr 1490,- )(partert vakumert98kg .  Etter påske til sommer. Grillcuts, sesongens pølser, burgere. Debiosert

Potetandel (kr 800,)- 50 kg . Noen elsker bare poteter. Vi har flere gode sorter, tidlig og sene. Hent når det passer deg. I en vanlig andel er det estimert 30 kilo poteter.

Kuandel: (3000,- ) En pose hver måned med 5 liter melk/youghurt/surmelk og  1 ost. To andeler hvis hver 14 dag. Økologisk, kalven går med kua og lokale ressurser. OBS: Under planlegging! meld fra om interesse.

Ukentlig levering i høysesong.  Ferdig pakker hentes på gård eller dropp for kr 110,- Dette er en pakke hver uke hvis du har to grønnsaksandeler.  Hver 14 dag hvis du har en. Eller kanskje du vil ha en kombinasjon hente ferdig eller plukke selv. Høsting på gården gjør du når som helst og er selvfølgelig gratis. Forhåndsbetal hvis du ønsker levering av grønnsaker fast kr 1100,- hver 14 dag. Skal du ha levering hver uke er prisen 2200,-  Halve andeler får man ikke utkjøring på fast.  En leveranse utgår i juli og en i oktober pga ferie. Da må du hente på gården. Tilpasset kasse egne priser.

OBS NY REGEL OSLO: Kr 30,- i tillegg per levering utover vanlige priser. 

Betaling 2019: Betal alt på en gang (ingen gebyr). Del opp fire ganger med inntil 90 dager betalingsfrist (Ut hvert kvartal). Kr 100 per deling. Delbetal gjerne over tre ganger i hvert kvartal – men husk å bruk KID nr for den aktuelle faktura.

[/tab]

Fiskekort i Lågen

-Fiskekort i Lågen er inkludert ved kjøp av andeler for mer enn 5000 kr. Båt kan lånes. Motor kan leies. Bra med laks siste sesonger. Gjelder en voksen per andel, samt barn.

NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS!

Kommunikasjon:

Det er en stor fordel å følge vår interne gruppe på facebook. Samtidig oppfordres det til å bruke Vipps. Hver fredag oppdateres høstemeldinga her på nettsiden. Vi legger ut da også info om ekstra varer for salg på nett og facebookgruppa.

Dropp:

I sesong: Vi kjører dropp hver torsdag ved byene Holmestrand kl 2030 , Tønsberg kl 1930, Sandefjord 1850, Larvik 1800, samt  Kvelde kl 1730,  Hvittingfoss (ca 1720 onsdag).  Vi har også dropp ved veien ned til gården i en rampe onsdag og torsdag. Sesong starter rundt innen 1 juli.

I tillegg har vi dropp i Oslo (ons kl 18:00) , Drammen (ons kl 19:00) og Sandvika (19:00)  i sammenheng med REKO.

Utenom sesong kjører vi minst hver måned, men i mai (våronn) er det ikke utkjøring. To uker av sommerferien har ikke dropp. Samt uke 40/41 og uke 8. Da må du hente selv.

OBS: Tidene og utkjøringer kan varriere og endres.

Kjøtt og egg leveres gratis til dropp hvis du har leveringsavtale på grønnsaker.

Kun kjøtt eller egg levering kr 50,-

 Det er du som andelsbonde som bestemmer.

Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive andelsbønder, andre  vil helst bare høste eller få levert. Andelsbøndene betaler på forhånd inn en sum som skal dekke kostnadene for produksjonen. Man opplever svigningene, slik bonden selv gjør. Stort sett så er det sjeldent noe riktig går galt. Intensjonen er at bonden skal kunne ha en normal lønn, at matens historie og ansikt kommer frem, at miljø og dyrvelferd er satt i første rekke. Sunn og god mat. Opplevelse fra jord til bord.

Vi anbefaler ukentlig eller hver 14 dag for høsting eller bestilling av droppakke. Har du bra lagring selv, kan hver måned også fungere. Få deg evt en venn å sammarbeide med – Lag rutiner!

Skriv opp timer du arbeider. Liste i butikken.  Ekstra varer fordeles til de som jobber.  Faktura sendes jan 2020 hvis du mangler noen timer. 100kr/t.  Grønnsakene er nøye merket der hvor man høster med nye flotte infoskilt.  Ta med deg ukas høsteliste.  I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent.
Ta med handsker, kurver og arbeidslyst!
Hva må jeg bidra med?  Vi skal ha det gøy sammen, jobbe litt, lære litt og smake mye! Vi setter opp samlinger når det kreves og lager mat sammen. Kanskje du ikke er arbeidsfør, men kan lage mat? Være behjelpelig med kjøring av varer?
Det står grill og bålplass disponibelt for alle. I stoplehuset har vi samlinger. Dette kan benyttes hele tiden.
Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk – Ta hele gården i bruk! Åpningstid: 7/24 hele året 🙂

AKTIVITETER:

Lurer du på noe? ARBEID -INFO – OMVISNING FOR NYE, ÅKERVANDRINGER ETC, PRAT MED BONDEN:  Vil du jobbe på gården eller ta opp et større tema med bonden? Vi har samlinger med jevne mellomrom. Engasjement må drives av andelsbønder selv. Ta ansvar for engasjement. Første helg i hver måned inviterer bonden til Åpen Gård. Særlig viktig å møte i vinterperioden for introduksjon.

– Våre teknikker i produksjon er lærerikt og kan enkelt pratiseres på egen jord eller hage.

– Bruk av stolpehus. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset:-)

Velkommen som andelsbonde!
Temahelger 2019

  • Fermenteringslære og konserveringsmetoder.
  • Kraftkoking. Smak og helsefordeler.
  • Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.
  • Honninggruppe.  En selvfølge på en gård.
  • Urtegruppe.  Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.
  • Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen.  Fra åker til flaske.  Eget bygg og egen humle. Hver første lørdag i måneden.

Oppdatering generelt skjer på hjemmeside www.virgenes.no – men den aktive gruppen på facebook brukes daglig (ikke siden, men gruppen, det er to forskjellige)
– SMS-varsling

2019 Budsjett – det kan bli mer, men dette er planen:

Perlespelt 3 kg

Grønnsak Hvor mye
Potet arielle 22kg
Potet mandel 4kg
Potet blå 4kg
Løk gul 35stk
Løk rød 10 stk
Hvitløk 10 stk
Purre 5 stk
Vårløk 50 stk
Fennikel 5stk
Gulrot 16kg
Sellerirot 5stk
Selleristang 3stk
Grønnkål etc 4 hele
Savoy 4 stk
Kålrot 8 stk
Reddik 75 stk
Nepe 40 stk
Knutekål 8stk
Paksoy 2 stk
Hvitkål 5stk
Rødkål 2stk
Rosenkål 3 hele planter
Blomkål 5 hele
Brokkoli 5 hele
Romaneco 3 hele
Squash 12stk
Sylteagurk 20stk
Agurk 4stk
Rødbete 40stk
Urter, spinat etc 2kg
Bladbete 2kg
Jordbær 3kg
Salat 3kg
Jordskokk 2,5kg
Søtpotet 7 kg
Mais 10 kolber
Pastinakk 25 stk
Persillerot 10 stk
Tomat 1,5 kg
Mikrogrønt 1,5kg
Gresskar 5 stk
Bønner 3kg
Svartrot 5 stk

Vi dyrker alt økologisk og er sertifisert av Debio.

OBS – VI PÅTAR OSS RETTEN TIL MINDRE ENDRINGER!
VELKOMMEN.

Vennlig hilsen,
Virgenes Andelsgård, ved Michelle og Tore Jardar S. Wirgenes.

[/tabs]

Forsidebilde av Caroline Omlid.

Arkiv

Bli andelsbonde 2019!

Gi beskjed på innmelding@virgenes.no
Her kan du lese mer om hva det innebærer

Kontakt oss

Tore Jardar S Wirgenes
Mob: 93440575
Lågendalsveien 2600,
3282 KVELDE
andelsbonde@virgenes.no
bestilling@virgenes.no

Stay here? Be a wwoofer!

By taking part of the day-to-day life on an organic farm, you will learn how to grow food and take care of live stock while at the same time getting to know new people and perhaps experience a new culture. For many people this means discovering an alternative way of life. Contact: andelsbonde@virgenes.no

Gården ligger 40 minutters kjøring fra Larvik

Besøk oss gjerne på facebook også.