Andelsbonde!

ANDELSBESKRIVELSEN 2019 – Viktig info alle nye og gamle medlemmer må lese!

INNMELDING 2019 pågår nå og dette må alle eksisterende medlemmer gjøre her:  INNMELDINGSBOKS 

Nytt: Beitekylling, beitehøns, mer oksekjøtt i kassene, melkeandel, utkjøring ukentlig Vestfold og eget hentepunkt på RV40 for henting hvis du kjører forbi gården. Arbeidsplikt gor grønt (du kan kjøpe tjenesten). Etablering av mer frukt og bær. Tidligere grønt. Nye rutiner utkjøring for pickup. Nye kjøttkasser: Snackpack og sesongkasser. Fullmånefesten.

Hva betaler du egentlig i butikken for maten per uke? Vet du hva du egentlig får? Intensjonen med andelslandbruk er ikke billigere mat, men er du flink til å bruke andelen din, har du lokaldyrket mat på naturens premisser  fra drøye 200 kr i uka. Det er rimeligere enn i butikken for tilsvarende kvalitet egg, grønnsaker, potet og kjøtt. Og laksen kan du fiske selv hos oss.  Vi produserer regenerativ i et helhetlig økologisk samspill  med jord, planter og dyr. Dette er bra for naturen, bra for dyrene og bra for deg. På godt norsk snakker vi «beyond organic». Ta kontroll over kjedemakta,  kjøkken, åker og din egen bonde – bli med på laget! Andelsprosjektet har utviklet seg selv på gården siden 2012 og vi har hatt god progressjon år for år. 

Se film fra oss: Andelsbonde på Virgenes

 

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Dette er delingsøkonomi på høyeste nivå. Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Hos oss produserer vi sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra. Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. På lag med hele naturen og vårt økosystem. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Og selvsagt støtte gården og bondens familie direkte. Vi har sjekka prisene på økologisk mat hos Meny høsten 2018, og sett at vårt matbudskjett 2019 er minst halve prisen av hva man betaler i butikk. Vi har langt mindre svinn, det kommer uten særlig plast og du får følge sesongene på en helt annen måte. Det er lønnsomt for helsa, for klima, for jorda  – og  ikke minst bra for dyrevelferden å være andelsbonde. Økologisk regenerativt landbruk sørger for godt grunnlag for å tune oss inn på framtida. Vi lagrer co2 i jorda ved hjelp av samspillet fra dyr og kompost. Spesielle teknikker i både eng og åker. Bra for klima, bra for naturen og bra for deg. Kua kan være klimanøytral eller faktisk en kilde for å lagre karbon. Poenget er deriomt først og fremst og være bedre rusta mot tørke eller flom. Vi skal gjerne vise deg hvordan.  Les om prinsippene om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no

Vårt kjøtt er av beste kvalitet. Det er stor forskjell på feks  kuraser og svineraser hvordan kvaliteten på sluttproduktet blir. Ikke bare hvordan dyra håndteres, eller hva de spiser eller hvordan kjøttet blir mørnet osv. Alt henger sammen. Hos oss brukes dyra som et redskap for å skaffe oss det økosystemet som er bra for naturen. Dyra hos oss har alle viktige arbeidsoppgaver. Kuene er grassfora, mens enmaga dyr får spira frø, bittelitt kraftfor (soyafri) og og økologisk grønnsaksavfall hver dag. Hønene og kyllingen er på beite! Nytt frisk grass hver dag sikrer de sunneste tuppene og de sunneste egga. Grønnsakene produseres i et yrende liv av kompost, med helt spesiell teknikk uten bruk av maskiner og vending av jorda. Dette er co2 fangst. I 2019 er det søkt om et sammarbeidsprosjekt via NLR hvor vi skal bli målt på dette området for dokumentasjon og potensiale. Særlig kuene binder karbon. Litt uavhenig hvordan man tolker måling av klimagasser er målet minst å være klimanøytral i vår husdyrproduksjon.

Se film: Dyra som redskap for økosystemet

Meny:

Én andel grønt passer til  en til to personer. Du kan ikke bryte en andel før året er omme. For at vi skal kunne drive en  andelsgård er vi avhengig av gode suportere. Må du av særdeles gode grunner si opp din andel før året går ut er det en avslutningsregning på kr 500,- og kvartalet du er inne i må betales.

Veggisandel helårs med arbeidsinnsats  (kr 3790,-)Vi lager budsjett på hva som kan høstes (se nederst denne siden) Husk at noe er sesongvare og noe er lagringsvare. Lær deg forskjellige konserveringsmetoder. Ta ut i sesong eller kombiner med vårt kjølelager.  Debiosertifisert.  Normal sesong grønt er slutten av juni tom oktober. Lagringsgrønt er fra oktober til vi går tomt.

Veggisandel helårs uten arbeidsinnsats (kr 4990).Vi lager budsjett på hva som kan høstes (se nederst denne siden) Husk at noe er sesongvare og noe er lagringsvare. Lær deg forskjellige konserveringsmetoder. Ta ut i sesong eller kombiner med vårt kjølelager.  Debiosertifisert.  Normal sesong grønt er slutten av juni tom oktober. Lagringsgrønt er fra oktober til vi går tomt.

Veggisspesial (kr 600) Spesiell diett eller ønske om mer offpiste i åkeren? Fortell oss nærmere om det Kr 600,- ekstra per andel per år. (lowcarb, paleo, lektin)

Sesongandel veggis med arbeidsinnsats (kr2790,-) Vi lager budsjett på hva som kan høstes (se nederst denne siden). Som vanlig veggis uten særlig mye lagringssorter.

Sesongandel veggis uten arbeidsinnsats (kr3990). Vi lager budsjett på hva som kan høstes (se nederst denne siden). Som vamlig veggis uten særlig mye lagringssorter

Gårdens klassiske kjøttkasse – ca 30 kilo per år  (Kr 5500,-) Grassfed okse, skogsgris, beitekylling, lam.  Typisk pakke inneholder suppekjøtt, kjøttdeig, filet og stykningsdeler. 6 pakker per år pluss en pakke er kraftbein. Ca 5 kg /kasse.  Frossent. Debiogodkjent.   Deler av året kan vi ha kylling fra Homlagard evt økologisk kjøtt  fra andre lokale bønder.

Gårdens sesongkasse. ( kr 6100) – 7 kasser a ca 5 kg: Gårdens husmannskasse, gårdens fastfoodkasse, gårdens grillkasse, gårdens gourmetkasse, gårdens slowfoodkasse, gårdens julekasse og gårdens kraftbeinkasse. Fordeles ut hver 2 måned.

Kjøttspesial. (tilegg kr 600) Spesiell diett? Kun okse? Er du singel? Kun små stykker?

Snackpack (Kr 2950,-): Kasse med pølser, kjøttdeig, medisterkaker, flatbiff,  burger og bacon. 2,5 kg ca i hver  a 6 kasser. Etter sesong og tilgang vil kassene variere.

Høneandel (kr 1100,-)  Din egen høne! Måten vi driver eggproduksjon gir deg  de aller beste eggs. Vi flytter hønene på beite hver eneste dag. Sunnere hønere og sunnere egg. 220 egg  Be om to andeler hvis du vil ha 10 egg hver uke.   Du må sørge for at du tar ut egg minst hver andre måned (Hvis ikke annet er avtalt). Levering av egg er inkludert.

Julegrisandel (kr 1990,-)(partert vakumert/deler hele grisen)- julegris klar i november, Ca 13 kg. Ribbe , skinkestek, kjøttdeig/medister, julepølse, koteletter og alt det gode på grisen – pluss kraftbein utenom.

Grillpakke   (kr 1490,- )(partert vakumert 8kg .  Etter påske til sommer. Grillcuts, sesongens pølser, burgere. Debiosert

Potetandel (kr 500,)- 30 kg . Noen elsker bare poteter. Vi har flere gode sorter, tidlig og sene. Hent når det passer deg. Ute på åkeren i sesong eller på lager utenom OBS: I en vanlig andel er det estimert også potet, ca 30 kilo poteter.

30 Kuandeler : (3250,- ) INFO: KLIKK HER! 

Ukentlig levering i høysesong.  Ferdig pakker hentes på gård kr 100 eller dropp for kr 125,- Dette er en pakke hver uke hvis du har to grønnsaksandeler.  Hver 14 dag hvis du har en. Eller kanskje du vil ha en kombinasjon hente ferdig eller plukke selv. Høsting på gården gjør du når som helst og er selvfølgelig gratis. Forhåndsbetal hvis du ønsker levering av grønnsaker fast fra kr 1250 hver 14 dag eller kr 2500 hver uke. Kun forhåndsbetalte har plassgaranti i bilen.   Des – juni kun en lev per måned.  En leveranse utgår i juli og en i oktober pga ferie. Da må du hente på gården. Tilpasset kasse egne priser. Totalt 14 leveranser.  PS: Pga den dramatiske sommeren 2018 vil vi raskt vinteren 2019 ha mindre varer på lager. Utkjøringer er en stor kostnad og et tilbud til medlemmene. Du får ikke dobbel kasse seinere hvis du glemmer en levering, men du kan hente på gården ekstra ved seinere anledning. Fast leveranse av kjøttkasser uavhengig antall per år: Engangssum kr 200,-

Betaling 2019: Betal alt på en gang og spar kr 400. Del opp hele summen fire ganger med inntil 90 dager betalingsfrist (Ut hvert kvartal). Kr 100 per deling. Delbetal gjerne over tre ganger i hvert kvartal slik at du kan trekke hver måned selv – men husk å bruk KID nr for den aktuelle faktura. Vi ønkser selvsagt at hele summen betales straks faktura er mottat, men det er lov å dele på 3 hver måned. Så totalt sendes ut 4 faktuaer. Summen på kr 400 må betales på forhånd ved bestilling av andelene i vår nettbutikk. Dette gjelder også transport (garantert plass). 

OBS: Vi tar med leveringer når vi har plass. For plassgarati i bil MÅ man forhåndbetale via innmeldingsportalen (butikken). Gjelder også ved betalingsoppdeling. Det er bregrenset plasser i bilen.

Bestillingsportal Butikk:  INNMELDINGSBOKS  

Høstemeldinger leser du her i sesong: http://www.virgenes.no/hostemelding/

I butikken noterer du på døra hva du bruker av egg og kjøtt. Grønnsaker noteres ikke.

Embalasje: Vi vurderer panteordninger. Info om dette kommer. All rein embaslasje tas i retur. Takk 🙂

[/tab]

Fiskekort i Lågen

-Fiskekort i Lågen er inkludert ved kjøp av andeler for mer enn 5000 kr. Båt kan lånes. Motor kan leies. Bra med laks siste sesonger. Gjelder en voksen per andel, samt barn.

NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS!

Kommunikasjon:

Det er en stor fordel å følge vår interne felles gruppe på facebook. Det er også utkjørings/salgsgrupper. Men har du egne rutiner eller har fast levering så er annen oppfølging unødvendig. Samtidig oppfordres det til å bruke Vipps. Hver fredag oppdateres høstemeldinga her på nettsiden. Vi legger ut da også info om ekstra varer for salg på nett og facebookgruppa.

Dropp:

I år MÅ du møte på dropp som er hver uke torsdags kveld i sesong Vestfold. Annehver uke Drammen, Sandvika og Oslo onsdager. Sesong er ca 15 juni tom november. Utenfor sesong er det levering 1 gang per måned. I mai er det ingen levering, dessuten må dere som har fast levering hele året hente en gang selv på sommer og en gang selv på høst (evt avbestill den leveringa hvis du har ferie)

Endring 2019:  I Oslo er det dropp kun i JCA 3 og det er kun her vi tillater å sette fra oss kasser. Vi setter pris på å blir møtt på hvert sted.

Kongsberg og grenland utgår dessverre. Her setter vi opp hentegrupper blandt medlemmer.

Side for bestilling og ukjøringer: Dropp/Bestilling

 Det er du som andelsbonde som bestemmer.

Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive andelsbønder, andre  vil helst bare høste eller få levert. Andelsbøndene betaler på forhånd inn en sum som skal dekke kostnadene for produksjonen. Man opplever svigningene, slik bonden selv gjør. Stort sett så er det sjeldent noe riktig går galt. Intensjonen er at bonden skal kunne ha en normal lønn, at matens historie og ansikt kommer frem, at miljø og dyrvelferd er satt i første rekke. Sunn og god mat. Opplevelse fra jord til bord.

Skriv opp timer du arbeider. 12 timer arbeid per andel grønt. Liste i butikken.  Ekstra varer fordeles til de som jobber.  Faktura sendes jan 2020 hvis du mangler noen timer. 100kr/t.  Grønnsakene er nøye merket der hvor man høster med nye flotte infoskilt.  Ta med deg ukas høsteliste.  I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent.
Ta med handsker, kurver og arbeidslyst!
Hva må jeg bidra med?  Vi skal ha det gøy sammen, jobbe litt, lære litt og smake mye! Vi setter opp samlinger når det kreves og lager mat sammen. Kanskje du ikke er arbeidsfør, men kan lage mat? Være behjelpelig med kjøring av varer?
Det står grill og bålplass disponibelt for alle. I stoplehuset har vi samlinger. Dette kan benyttes hele tiden.
Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk – Ta hele gården i bruk! Åpningstid: 7/24 hele året 🙂

ARBEID TIRSDAGER OG HVER SISTE HELG I HVER MÅNED! Ellers etter avtale. Lunsj eller middag? Kr 25 per person. Lunsj kl 1230 og middag kl 17:30

AKTIVITETER:

Lurer du på noe? ARBEID -INFO – OMVISNING FOR NYE, ÅKERVANDRINGER ETC, PRAT MED BONDEN:  Vil du jobbe på gården eller ta opp et større tema med bonden? Vi har samlinger med jevne mellomrom. Engasjement må drives av andelsbønder selv. Ta ansvar for engasjement. Første helg i hver måned inviterer bonden til Åpen Gård. Særlig viktig å møte i vinterperioden for introduksjon.

– Våre teknikker i produksjon er lærerikt og kan enkelt pratiseres på egen jord eller hage.

– Bruk av stolpehus. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset:-)

Velkommen som andelsbonde!
Temahelger 2019

  • Fermenteringslære og konserveringsmetoder.
  • Kraftkoking. Smak og helsefordeler.
  • Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.
  • Honninggruppe.  En selvfølge på en gård.
  • Urtegruppe.  Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.
  • Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen.  Fra åker til flaske.  Eget bygg og egen humle. Hver første lørdag i måneden.

Oppdatering generelt skjer på hjemmeside www.virgenes.no – men den aktive gruppen på facebook brukes daglig (ikke siden, men gruppen, det er to forskjellige)
– SMS-varsling

2019 Budsjett – det kan bli mer, men dette er planen. Dette er ingen regel, men en plan for uttak. Man kan ta litt mindre av noe og mer av annet – men spør oss gjerne! Vi vil først og fremst sikre at alle skal få det de har rett til. Vårt merkesystem på åkeren viser oss hva og hvor mye man kan høste.

Perlespelt 3 kg

Grønnsak Hvor mye
Potet arielle 22kg
Potet mandel 4kg
Potet blå 4kg
Løk gul 35stk
Løk rød 10 stk
Hvitløk 10 stk
Purre 5 stk
Vårløk 50 stk
Fennikel 5stk
Gulrot 16kg
Sellerirot 5stk
Selleristang 3stk
Grønnkål etc 4 hele
Savoy 4 stk
Kålrot 8 stk
Reddik 75 stk
Nepe 40 stk
Knutekål 8stk
Paksoy 2 stk
Hvitkål 5stk
Rødkål 2stk
Rosenkål 3 hele planter
Blomkål 5 hele
Brokkoli 5 hele
Romaneco 3 hele
Squash 12stk
Sylteagurk 20stk
Agurk 4stk
Rødbete 40stk
Urter, spinat etc 2kg
Bladbete 2kg
Jordbær 3kg
Salat 3kg
Jordskokk 2,5kg
Søtpotet 7 kg
Mais 10 kolber
Pastinakk 25 stk
Persillerot 10 stk
Tomat 1,5 kg
Mikrogrønt 1,5kg
Gresskar 5 stk
Bønner 3kg
Svartrot 5 stk

Vi dyrker alt økologisk og er sertifisert av Debio.

OBS – VI PÅTAR OSS RETTEN TIL MINDRE ENDRINGER!
VELKOMMEN.

Vennlig hilsen,
Virgenes Andelsgård, ved Michelle og Tore Jardar S. Wirgenes.

[/tabs]

Forsidebilde av Caroline Omlid.

Arkiv

Bli andelsbonde 2019!

Sjekk http://www.virgenes.no/andelsbonde/ Her kan du lese mer om hva det innebærer

Kontakt oss

Tore Jardar S Wirgenes
Mob: 93440575
Lågendalsveien 2600,
3282 KVELDE
andelsbonde@virgenes.no
bestilling@virgenes.no

Stay here? Be a wwoofer!

By taking part of the day-to-day life on an organic farm, you will learn how to grow food and take care of live stock while at the same time getting to know new people and perhaps experience a new culture. For many people this means discovering an alternative way of life. Contact: andelsbonde@virgenes.no

Gården ligger 40 minutters kjøring fra Larvik

Besøk oss gjerne på facebook også.