25. juni 2019
Grisen er skapt for å rote i jorda og velte seg i søledammene – grisen har gode funksjoner i øksosystemet. Den kan gjenerobre gammel innmark, den kan fjerne ugrass der det er problemer og den kan brukes til å vende kompost. Eller finne trøfler! Også er grisen smart og det reinsligste husdyret vårt. Svinebønder er flinke og hardtarbeidende. Vi kjenner mange og vil ikke tråkke noen på tærne. Vi er sammen om alle utfordringer. Men debatten om hvordan vi kan fortsette å løfte næringa må aksellere. Kun en promille av grisen er ute. Hvor grisen faktisk kan være gris. Den burde vært langt høyere. Slakteriene har ikke villet satse på og fronte andre typer produksjon. Ihvertfall ikke helhjerta. Også bransjen kunne vært langt foran. Både slakterier og kjedene. Kvaliteten er alltid opptil bonden. Men man eliminerer mye utfordringer på adferdsbehov ved økologisk eller frilands svinehold. Smak på ordene svin og industri…. svineindustri – hører det sammen? Eller sammen med mat? Det smaker ikke godt. Vi bruker ikke samme ord om ku og sau. Respekten for individene er helt avgjørende. Som forbruker må du si fra hva du ønsker. Det du kjøper i butikken er også et bilde av landbrukspolitikken. Si fra. Vi bønder produserer det du handler. Så enkelt er det. Ut med industri og fram med #pignessofthepig #foodrevolution #landbrukspolitikk #kjedemakt #handlekultur