En del grønnsaker egner seg godt til frysing. Har en god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. Bruk bare førsteklasses varer. De fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et godt resultat. Det er både næringsinnhold, konsistens, smak og farge vi vil bevare ved denne behandlingen. Varmebehandlingen må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring og opptining.
Utstyr til forvelling:
1 stor kjele med mye kokende usaltet vann
1-2 dørslag eller grønnsakkurver
1 stort kar (eller ren oppvaskkum) med iskaldt vann (frys i loff-former, det er drøyere enn småbiter)
1 rist med tørkepapir
fryseemballasje (plastposer, voksende pappkartonger)
Framgangsmåte:
Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles opp i passe serveringsbuketeer. De kan med fordel ligge i saltvann ¼ time for å få ut ev. småkryp. Ellers må grønnsaker aldri bli liggende i vann. Forvell små posjoner, ½-1 kg av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp.
Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur så de ikke blir for mye kokt. Flytt grønnsakene over i isvannet til avkjøling. La dem ligge like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på risten, pakk og frys dem straks.
Emballasje:
Vi trenger ikke å kjøpe spesialutstyr til emballasje. Rengjorte melkekartonger, småglass o.a. kan brukes. Men vi må stille visse krav til fryseemballasjen. Den skal hindre at vann fordamper fra varen, at varen setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkematerialet må ikke sette smak på varen. Videre må pakkingen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakkene bør merkes med innhold og pakkedato.
Oppbevaringstid
Oppbevaring bør skje ved – 18 °C eller lavere, da kan grønnsaker holde seg inntil ett år. Se under for nærmere tidsangivelser.
Opptining
Grønnsaker trenger ingen opptining, men legges rett i gryten. På grunn av at de er forvellet, trenger de bare halv koketid. Bruk lite eller ikke noe vann, helst bare litt smør.
Frysetips for enkelte grønnsaker
Asparges: Har lett for å bli treet ved dypfrysing. Bruk friske, hvit og tynne asparges. Skjær vekk det som er treent. Forvelles 3 minutter.
Bønner: Må strengles omhyggelig, forvelles 2 minutter. Holder seg opp til 1 år.
Blomkål: Må deles i buketter, forvelles 3 minutter. Kokes frosne. 8-10 mnd.
Brokkoli: Egner seg meget godt for dypfrysing, forvelles 3-4 minutter. Holder 1 år.
Dill: Blad og blomsterstand fryses i små plastposer.
Erter: Margerter egner seg best, forvelles 1 minutt. Holder seg i ett år.
Fennikel: Skrelles og deles i 4. Forvelles i 3-5 min. Holder 6 mnd.
Gressløk: Skylles, tørkes og klippes ferdig, fryses i små plastposer.
Grønnkål: Bladstilkene fjernes, bladene dampes 3-5 min., hakkes eller males på kjøttkvern, has i plastposer
Gulrot: Skrelles og skjæres i skiver. Forvelles 2-3 minutter. Tilberedes frosne og holder 9-12 mnd.
Hodekål, rødkål og spisskål: Snittes, forvelles 4 minutter. Fryses i poser som ristes lett. Holder 10 mnd.
Kålrot: Små kan fryses hele mens større deles i biter. Forvelles i 2-3 minutter. holder opp til 8 mnd.
Løk: Løk i skiver fryses direkte. Større hele løk forvelles 2 min. Pakkes godt pga smak.
Mais: Dekkblad og tråder fjernes, forvelles 10 min. Pakkes for seg. Holder 1 år.
Paprika: Renses og skjæres i strimler.Ingen forvelling. Holder 6-8 mnd. Gjelder og chili.
Pepperrot: Små stykker passe for ett måltid, eller den kan rives ferdig på råkostjern.
Persille: Skylles og tørkes, pakkes i små plastposer.
Purre: Skjæres i mindre stykker, forvelles 2 min. Holder 1 år.
Rosenkål: Egner seg meget godt for dypfrysing, forvelles 4 min. Holder 1 år.
Rødbeter: Kokes hele i 10-20 minutter. Deles i biter og fryses i bokser. Holder 6 mnd.
Savoykål: Snittes i strimler og forvelles 3 minutter. Holdbar 1 år.
Selleri: Kuttes i terninger. Forvelles 3 minutter. Holder 1 år.
Snittebønner: Strengles godt, forvelles 3 min., snittes etterpå, ellers vil for mye næringsstoffer gå ut i forvellingsvannet
Spinat: De tykkeste stilkene fjernes, bladene dampes ca. 3 min. De hele bladene fryses, eller spinaten hakkes. Holder 1 år.
Sukkererter: Strengles godt, forvelles i 1½ min., deles etter forvelling om nødvendig.
Suppekvast: Grønt fra persillerot, sellerirot og purre blir fines suppekvaster. Bind dem sammen til passende porsjoner og pakk dem i plast.
Stekt løk: Steking av løk tar lang tid, og lukten trenger gjennom hele huset. Stek en stor porsjon når løken er billig, og pakk den i passende porsjoner, tines i gryten ved svak varme.
Surkål og rødkål: her kan det lages store porsjoner når en har tid og lyst, og kålen er billig. Pakkes i passende porsjoner, tines i gryten ved svak varme.
Sopp: Alle spiselige sorter egner seg for dypfrysing. Renset, skyllet sopp legges i tørr gryte ved svak varme til noe av kraften siver ut. Gis et godt oppkok, avkjøles, fryses i kraften i passe porsjoner. Tines direkte i gryte eller panne. Holder bare 3-4 mnd.
Tomater: Renses og skylles. Fryses hele. Holder 1 år. Kan brukes i gryteretter.