ANDELSBESKRIVELSEN 2017

Bli medprodusent. 

INNMELDING 2017 pågår (forskudd kr 290). Hovedfaktura kan deles opp etter ønske. Klikk deg inn på linken: www.deltager.no/andelsbonde2017  

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Hos oss produserer vi sammen og deler avlingene. Tanken er god kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra. Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. Hele gården utvikles til å bli et sted der man stadig blir sjølberget og matgleden rår. Les om prinsippene på www.andelslandbruk.no

20130725-193745.jpg

Det er du som andelsbonde som bestemmer. Her på gården kommer du og går som du vil. Noen vil være aktive andelsbønder, andre  vil helst bare høste eller få levert. Andelsbøndene betaler på forhånd inn en sum som skal dekke kostnadene for produksjonen. Blir kostnadene for høye, stiger andelsprisen tilsvarende året etter, og blir det penger igjen, så kan man investere eller senke årskostnaden. Blir det gode år får man mer grønnsaker, og blir det dårlig har man selvfølgelig tapt dette. Man opplever svigningene, slik bonden selv gjør. Stort sett så er det sjeldent noe går galt. Intensjonen er at bonden skal kunne ha en normal lønn, at matens historie og ansikt kommer frem, at miljø og dyrvelferd er satt i første rekke. Sunn og god mat – og forhåpenligvis til en lavere pris enn økologisk mat i butikken. Opplevelse fra jord til bord. Vi har flere grupper som noen benytter, for å dele og utvikle erfaringer.

image

Grønnsakene er nøye merket der hvor man høster. Vi er ca 200 andelsmedlemmer  – dvs at med en andel kan du høste 1 kålrot av 200, osv osv.  Bruk skjønn!  Man får tydelig beskjed om hva man kan plukke, og hvor mye underveis. Gjennomsittlig spiser hver nordmann ca 140 kg grønnsaker og potet hvert år. Vi skal ha 30 sorter grønnsaker og poteter. Prisen er satt lav, og det er viktig at man tar kun det man selv skal benytte. Det står beskrevet i butikken hva som er klart, og man  høster på åkeren der det står skilt. Vi har WC og vask på midtpartiet på låven. Vannpunkt ved leddporten. I butikken er det også en del varer til salgs. Dette er også selvbetjent. Skulle man være ukomfortabel med betalingsterminalen, så legg igjen en beskjed hva du har tatt, så sender vi faktura på epost.

Ta med handsker, kurver og arbeidslyst!

Hva må jeg bidra med? Vi forventer at alle bidrar tre små arbeidsdager,  i våronn, lukearbeid, gjerdearbeid og innhøstning. Ellers er praksisen at man luker eller høster litt for fellesskapet hver gang man er på gården. Sett av 10 minutter til rask arbeid ved hvert besøk. Om vinteren betyr det feks rydde i grønnsakskassene på lager. 

Det står grill og bålplass disponibelt for alle. I stoplehuset har vi samlinger. Dette kan benyttes hele tiden.

Vi melder ikke fra når vi kommer på besøk – Ta hele gården i bruk!

 

image

 

Priser og annet:

Én andel er tilpasset en person, men passer ofte for en liten familie. Noen velger to andeler eller flere. Første året anbefales en eller halvannen andel.

-Grønnsaker og poteter, normalt forbruk. Husk at noe er sesongvare og noe er lagringsvare. Lær deg forskjellige konserveringsmetoder.

-Mel av forskjellige sorter urkorn. Vi satser på dalahveite, emmer, svedjerug og spelt. Samt domen bygg (mel og malt). Kvalitet og volum er sesongavhengig.

-Egg (gjennomsnittforbruk). Du eier en høne per andel. Vi slakter i oktober. Da har du litt kjøtt. Slakting må man gjøre selv – i felleskap. En fast helg. NB: Ta med tomme reine kartonger i retur. Kun gårdens. (Normalt 1 – 3 kartonger per måned)

– Kjøttpakke.  Ca 6 – 7 kilo,  fortrinnsvis fra gården. Økologisk, grassbasert. 

JULEGRIS:.ca 20-25 kilo (1/4 gris).

OBS: Husk å ta med frysebag! Typisk pakke inneholder 1 del suppekjøtt div, 1 del kjøttdeig div og 1 del stykningsdeler. Ofte er det fileter og noe pølser. Fortrinnsvis svin og okse. Lam til sesongen.

-Fiskekort i Lågen inkl. venner som blir med – Bruk skjønn! Båt kan lånes. NB: MELD FRA NÅR DU HAR FÅTT LAKS!

– Bruk av stolpehus. Ta med venner og lag middagen selv i stolpehuset:-)

NB: Benytter du deg ikke av mel, man man ta en ekstra kartong egg i måneden er det tilgjengelig, trenger du ikke av egg, kan du ta ekstra mel. Totalt veier vi alt. Man stipuleres totalt 150 kg varer på en andel. I praksis vil  de fleste ligge på 100-200 kg.

image

 

Pris for STORBONDEANDEL inkl sesongens kjøtt er kr 12290 per år   (Grønnsaker, mel, egg og kjøtt)

Pris for GÅRDBRUKERANDEL inkl julegris er kr 8290 per år. (Grønnsaker, mel, egg og julegrisdel)

Pris for SMÅBRUKERANDEL kr 5290 (Grønnsaker, mel og egg)

Pris FOR VEGGISBONDE,  ren grønnsaksandel mai til oktober. Kr 3790,-(Ikke mel og egg og vinterlagring)

HALVE ANDELER (MED HALV EGENINNSATS) OGSÅ TILGJENGELIG. 

Vår økonomi er basert på at flest mulig utnytter potensisalet i gården. Det betyr at vi setter pris på at flest velger andeler med kjøtt og eller julegris.

Uten egeninnsats øker andelen med kr 1200,-

Oppdeling av faktura kan skje etter eget ønske. Kvartal eller månedvis. Vi tar kr 50 per fakturering i 2017.  Husk KID og rett øreavrundinger. Innmelding skjer via deltager.no – der melder man fra hvordan betaling skal skje.

BRYTE EN ANDEL ETTER 1 INNBETALING KOSTER KR 1000,- Etter 1 mai kan man ikke bryte andelen. 

NB: Husk! systemet er basert på at man ikke tar ut «max» av hva man i prinsippet har rett til, men et normalt gjennomsnitt fra familie, til famillie/person. Å være en økoforbruker handler om å kaste minst mulig mat og spise ekstra grønt! Noen tar mer poteter, andre mer salat:-)

bilde 3

 

bilde 1

bilde 2

Grønnsaker selvhøstes, men hentes på lager i den kalde tida.

Hvordan beregnes forbruk av mel og grønnsaker? Her må vi bruke skjønn. Grønnsakshøstinga skal være på et nivå som er et gjennomsnitt for et vanlig forbruk. Vi snakker om sesonggrønnsaker av en voksens forbruk av potet og grønnsaker som pekepinn. Man kan fryse ned selv for vinterbruk osv. Poteter mm som kan lagres, kan man lagre for vinterbruk. Gjennomsnittlig spiser vi ca 175 egg i året.

 -Levering hjem og droppunkt

Utlevering til drop i Larvik, Tønsberg, Sandefjord,  Oslo, Drammen,  Holmestrand. Man kan også hente på gården ferdig pakke. Kr 395,- for en kasse på ca 18-22 kilo. Bruk  epost bestilling@virgenes.no og skriv gjerne hva du ønsker deg og evt hva du ikke ønsker deg. Bestilling må på plass før tirsdag kl 0700.

Onsdager og søndager er fast jobbdag.  Vi oppfordrer andelsbønder til å spesielt komme en tur på gården disse dagene i sesongen. Hjelp oss på åker eller hjelp oss med pakking av varer.

ØNSKER DU Å VÆRE DROPPUNKT? Da slipper du å jobbe 6 plikttimer og  du får maten på døren din. Avtale er per kalenderår. Er du borte, må du sørge for at noen tar ansvar evt sørger for annen adresse midlertidig. Levering fra bonde skjer formiddagen. Andelsbøndene henter på ettermidagen. Sentral beliggelse og parkering er viktig. Samt frostfritt.

AKTIVITETER:

«Andelslaget»: Vi vil starte opp en del matkurs og matopplevelser. Først og fremst på bålplassen og stoplehuset.

-Andelslaget holder orden på undergrupper. Vi trenger aktive! Meld deg:)

-Birøktergruppa

– Urtegruppe.

-Ølbryggergruppe.

– Grønnsaksgruppa (fermentering, sylting).

– Kraftkokergruppe

-Surdeigsbrødgruppe.

 

image

image

 

Lurer du på noe? ARBEID -INFO – OMVISNING FOR NYE, ÅKERVANDRINGER ETC, PRAT MED BONDEN: Vi på gården trenger litt privatliv og ikke minst kunne jobbe effektivt. Derfor har vi noen regler, vi håper du kan følge. Vil du jobbe på gården eller ta opp et større tema med bonden? Meld fra på sms 93440575 på forhånd utenom anonserte tider. Senest et par timer i forveien. Vi har fast felles arbeidsdag hver onsdag (hele dagen, kvelden). I tillegg hver søndag. Prøv å kom spesielt på disse dagene. KL 1030 eller etter avtale. Vi foretrekker spørsmål på epost og sms. Telefoner og prat er fint å få på onsdager. Eller møt opp:-) Siste søndag i hver måned har bonden ekstra god til til å ta noen åkervandringer og spesielle spørsmål. Da satser vi på felles lønsj:-)

20130319-223917.jpg

Det vil allikevel være enkelte kulturer som tar flere år å etablere, og noe prøving og feiling må vi påberegne. Noen forbehold. Gården er åpen hele tiden for andelshavere.

Regler:

1: Sjekk infotavle med en gang du kommer på gården!

2: Sjekk om det ligger noe på lille kjølai butikken som er fint å ta, før man høster. Evt orienter deg om det finnes varer på storkjøla.

3: Respekter skiltene. Nytt i år. Infotavler om bruk, lagring og høsting: Rødt = ikke høst. Gult = Ta litt, de største (til feks 3 middager) Grønt = Ta mye. Blått: Ta med ekstra uten at det går utover «tilmålt mengde».

4: Registrer varer på nett. Du kan få hjelp av datalageransvarlig. Er du ukomfotabel med dette, så noter i en bok.

5: Kjøttpakke merkes på døra med kontrollnr fra boksen.  

6: Respekter vår nabo. Alt på høyre siden av veien (sørside) er naboens.

Innhøstede varer og egg hentes direkte ut fra utsalgsbua eller lager.

På siden «bestilling» leser du hva som er tilgjengelig og når det er tilgjengelig. Her bestiller du varer til droppunkt osv.

Velkommen som andelsbonde!

Temahelger 2017

– Fermenteringslære og konserveringsmetoder.

– Kraftkoking. Smak og helsefordeler.

-Surdeigsbrød. Sunnere bakemetoder.

-Honninggruppe.  En selvfølge på en gård.

– Urtegruppe.  Friske og tørkede urter. For smak og for helsa.

– Ølbryggergruppe. Helt fra bunnen.  Fra åker til flaske.  Eget bygg og egen humle.

—-

Oppdatering generelt skjer på hjemmeside www.virgenes.no – men den aktive gruppen på facebook brukes daglig (ikke siden, men gruppen, det er to forskjellige)

– SMS-varsling

 

 

Foto: Caroline Omlid

Foto: Caroline Omlid

 

Vi dyrker alt økologisk og er sertifisert av Debio.

OBS – VI PÅTAR OSS RETTEN TIL MINDRE ENDRINGER!

VELKOMMEN.

Vennlig hilsen,

Virgenes Andelsgård, ved Michelle og Tore Jardar S. Wirgenes.

miriamgladgrisgris

 

2017

Hakaido
Squash
Salat
Gresskar Halloween

Purre
Løk
Bønner
Mais
Jordskokk
Potet
Rødbeter
Neper
Redikk
Sukkererter
Bondebønder
Dill
Spinat
Mangold
Persillerot
sellerirot
stangselleri

Rosenkål
Grønnkål

Kål tidlig
Kål sein
Blomkål
Brokkoli
Kålrot

Romanesco

Savoy

Gulrot

Asparges (klar 2018)

Urter

Tomat

Paprika

Chili

Melon

Agurk

Aubergine

Jordbær

Tips:

Forvelling.
Frysing av grønnsaker.

En del grønnsaker egner seg godt til frysing. Har en god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. Bruk bare førsteklasses varer. De fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et godt resultat. Det er både næringsinnhold, konsistens, smak og farge vi vil bevare ved denne behandlingen. Varmebehandlingen må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer under lagring og opptining.

Utstyr til forvelling:
1 stor kjele med mye kokende usaltet vann

1-2 dørslag eller grønnsakkurver

1 stort kar (eller ren oppvaskkum) med iskaldt vann (frys i loff-former, det er drøyere enn småbiter)

1 rist med tørkepapir

fryseemballasje (plastposer, voksende pappkartonger)
Framgangsmåte:
Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles opp i passe serveringsbuketeer. De kan med fordel ligge i saltvann ¼ time for å få ut ev. småkryp. Ellers må grønnsaker aldri bli liggende i vann. Forvell små posjoner, ½-1 kg av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp.

Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur så de ikke blir for mye kokt. Flytt grønnsakene over i isvannet til avkjøling. La dem ligge like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på risten, pakk og frys dem straks.
Emballasje:
Vi trenger ikke å kjøpe spesialutstyr til emballasje. Rengjorte melkekartonger, småglass o.a. kan brukes. Men vi må stille visse krav til fryseemballasjen. Den skal hindre at vann fordamper fra varen, at varen setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkematerialet må ikke sette smak på varen. Videre må pakkingen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakkene bør merkes med innhold og pakkedato.
Oppbevaringstid
Oppbevaring bør skje ved – 18 °C eller lavere, da kan grønnsaker holde seg inntil ett år. Se under for nærmere tidsangivelser.
Opptining
Grønnsaker trenger ingen opptining, men legges rett i gryten. På grunn av at de er forvellet, trenger de bare halv koketid. Bruk lite eller ikke noe vann, helst bare litt smør.
Frysetips for enkelte grønnsaker

Asparges: Har lett for å bli treet ved dypfrysing. Bruk friske, hvit og tynne asparges. Skjær vekk det som er treent. Forvelles 3 minutter.

Bønner: Må strengles omhyggelig, forvelles 2 minutter. Holder seg opp til 1 år.

Blomkål: Må deles i buketter, forvelles 3 minutter. Kokes frosne. 8-10 mnd.

Brokkoli: Egner seg meget godt for dypfrysing, forvelles 3-4 minutter. Holder 1 år.

Dill: Blad og blomsterstand fryses i små plastposer.

Erter: Margerter egner seg best, forvelles 1 minutt. Holder seg i ett år.

Fennikel: Skrelles og deles i 4. Forvelles i 3-5 min. Holder 6 mnd.

Gressløk: Skylles, tørkes og klippes ferdig, fryses i små plastposer.

Grønnkål: Bladstilkene fjernes, bladene dampes 3-5 min., hakkes eller males på kjøttkvern, has i plastposer

Gulrot: Skrelles og skjæres i skiver. Forvelles 2-3 minutter. Tilberedes frosne og holder 9-12 mnd.

Hodekål, rødkål og spisskål: Snittes, forvelles 4 minutter. Fryses i poser som ristes lett. Holder 10 mnd.

Kålrot: Små kan fryses hele mens større deles i biter. Forvelles i 2-3 minutter. holder opp til 8 mnd.

Løk: Løk i skiver fryses direkte. Større hele løk forvelles 2 min. Pakkes godt pga smak.

Mais: Dekkblad og tråder fjernes, forvelles 10 min. Pakkes for seg. Holder 1 år.

Paprika: Renses og skjæres i strimler.Ingen forvelling. Holder 6-8 mnd. Gjelder og chili.

Pepperrot: Små stykker passe for ett måltid, eller den kan rives ferdig på råkostjern.

Persille: Skylles og tørkes, pakkes i små plastposer.

Purre: Skjæres i mindre stykker, forvelles 2 min. Holder 1 år.

Rosenkål: Egner seg meget godt for dypfrysing, forvelles 4 min. Holder 1 år.

Rødbeter: Kokes hele i 10-20 minutter. Deles i biter og fryses i bokser. Holder 6 mnd.

Savoykål: Snittes i strimler og forvelles 3 minutter. Holdbar 1 år.

Selleri: Kuttes i terninger. Forvelles 3 minutter. Holder 1 år.

Snittebønner: Strengles godt, forvelles 3 min., snittes etterpå, ellers vil for mye næringsstoffer gå ut i forvellingsvannet

Spinat: De tykkeste stilkene fjernes, bladene dampes ca. 3 min. De hele bladene fryses, eller spinaten hakkes. Holder 1 år.

Sukkererter: Strengles godt, forvelles i 1½ min., deles etter forvelling om nødvendig.

Suppekvast: Grønt fra persillerot, sellerirot og purre blir fines suppekvaster. Bind dem sammen til passende porsjoner og pakk dem i plast.

Stekt løk: Steking av løk tar lang tid, og lukten trenger gjennom hele huset. Stek en stor porsjon når løken er billig, og pakk den i passende porsjoner, tines i gryten ved svak varme.

Surkål og rødkål: her kan det lages store porsjoner når en har tid og lyst, og kålen er billig. Pakkes i passende porsjoner, tines i gryten ved svak varme.

Sopp: Alle spiselige sorter egner seg for dypfrysing. Renset, skyllet sopp legges i tørr gryte ved svak varme til noe av kraften siver ut. Gis et godt oppkok, avkjøles, fryses i kraften i passe porsjoner. Tines direkte i gryte eller panne. Holder bare 3-4 mnd.

Tomater: Renses og skylles. Fryses hele. Holder 1 år. Kan brukes i gryteretter.